Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tajemství nacisty Reinharda Heydricha: Byl to zručný šermíř!

Autor: red - 
6. dubna 2015
07:59

Reinhard Heydrich, prominentní nacista, blízký spolupracovník Heinricha Himmlera a třetí nejvyšší představitel SS, v letech 1941–1942 zastupující říšský protektor protektorátu Čechy a Morava. Ale také milovník historických bodných zbraní a manžel německé šlechtičny. Co jste ještě o Heydrichovi nevěděli?

Šlechtické choutky

Reinhard Heydrich se 26. prosince 1931 oženil s německu šlechtičnou Linou von Osten, která mu porodila čtyři děti. Právě ona měla svého manžela popuzovat proti Židům s tím, že je nutný soupis jejich majetku a zabránění tomu, aby ho ještě před soustředěním do koncentračních likvidačních táborů mohli někomu přenechat, prodat nebo ukrýt.

Lina von Osten podle pamětníků – českých zaměstnanců na zámku v Panenských Břežanech, kde Heydrich s rodinou za Protektorátu žil – byla mimořádně spořivá a chamtivá.

Přestože její manžel zavedl doma tuhou nordickou disciplínu a kázeň, dokázala přes jemu podřízené důstojníky získávat lví podíl na zajímavé kořisti ze západní Evropy i z Ruska.

Nešlo jí o množství, ale o kvalitu a cenu. Dávala přednost diamantům, šperkům a vzácným obrazům, které po překontrolování v Břežanech posílala domů, na sídlo svých rodičů.

Inspekce na Konopišti

Generál SS Klein, který za války velel ženijní škole německé armády na zámku Konopiště, přijal v říjnu 1941 – ihned poté, co se stal říšským protektorem nad českými zeměmi - Heydricha samotného a K. H. Franka, státního tajemníka jeho úřadu.

Podle dochovaných informací spolu řešili možnosti využití výcvikového prostoru Benešovsko jako obřího trezorového místa, kde by v případě potřeby mohly být ukryty archivy třetí říše, technická dokumentace k vývoji tzv. tajných zbraní, části německého zlatého pokladu a ukořistěných uměleckých děl.

Trojice vysokých fašistických představitelů rozhodla, že v úvahu přichází zejména lokalita u Křečovic, kde se nacházela stará důlní díla z XVI. století.

Treuhandstelle

Tak se ve středověku říkalo vynucené správě majetku k „cizí ruce“. Heydrich se po příchodu do Prahy osobně zasadil, aby Treuhandstelle byla zřízena i při pražské židovské obci a začala kontrolovat její majetek.

Za vyhledávání uměleckých předmětů, cenností, drahokamů a šperků odpovídali Heydrichem schválení odhadci, které navrhla Ústředna pro židovské vystěhovalectví.

O něco později došlo k dalšímu opatření Heydricha, podle kterého se konfiskovala bankovní konta osob nepřátelských Říši.

Slabost pro bodné zbraně

Heydrich byl zdatný šermíř, a pokud je známo, tato jeho vášeň stála u řady otevřených krádeží věcí značné historické hodnoty.

Nechal si například z hradu polských králů Wavel v Krakově poslat několik sad vzácných historických mečů, rapírů, šavlí i kordů a často s nimi cvičil.

To, že mu je do Panenských Břežan prý přivezli zabalené v unikátních gobelínech starých několik set let, ho údajně – na rozdíl od jeho manželky – tolik nezajímalo.

Zámecký pán „nic neví“

Heydrich si osobně vymínil, že zámek v Panenských Břežanech, kde jako protektor Böhmen und Mähren sídlil, nebude vybaven ničím, co by pocházelo z dřívějšího majetku židovských rodin.

Ubytovací správa gestapa, která měla zařízení zámku na starosti, si s tím těžkou hlavu nedělala. Ze zámku Konopiště, z Českého Krumlova a ze zhruba pěti dalších zámků převezla potřebný inventář a zařídila jím Panenské Břežany.

Některými kusy nábytku prý byl Heydrich tak uchvácen, že je po poradě se svojí manželkou nechal dopravit do svého sídla v Německu. Na jejich místa přišly konfiskáty po Židech, ale ty už prý nevadily...

VÝZVA: Máte informace o nacistických úkrytech? Ozvěte se nám na horkou linku Blesku 724 249 000 nebo e-mailovou adresu TIP@BLESK.CZ

gogo ( 6. dubna 2015 15:43 )

Převelice se mýlíš. Je to pouze Tvé vysněné přání. Skutečnost je zcela jiná..

gogo ( 6. dubna 2015 12:22 )

pro ernstthal: Človíčku nešťastná.. Mám Ti vyjmenovat všechny státy, které přepadlo třeba Německo ? Kolik desítek milionů životů to stálo ? Probuď se....

gogo ( 6. dubna 2015 12:20 )

Teď ještě tu o Karkulce milé dítě... Škoda že jsi na vojně nebyl. Potřeboval by jsi ji jako prase drbání...

gogo ( 6. dubna 2015 12:17 )

Možná je to naopak. Možná, že se právě poučil... A baštit o Rusku vše, co Ti média naservírují, není příliš moudré. Ale ona si tak přejí a tak Ty jsi je poslechl, že.

gogo ( 6. dubna 2015 12:13 )

Rozhodně ne masovým vrahem jako tato fašistická zrůda..

Zobrazit celou diskusi