Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

KOMENTÁŘ: Stát vyhání z restaurací kuřáky. Vyžene i matky s hlučnými dětmi?

Komentátor Petr Holec se vyjádřil k tematice matek s hlučnými dětmi v restauracích.
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
4. dubna 2015
18:43

Je to ironie: největším lákadlem mnohých restaurací či kaváren přestává být menu a káva, ale co největší dětský koutek. I podniky určené tradičně nám dospělým, když prcháme právě před dětmi, se tak stávají hlučnými jeslemi a školkami. Ještě chvíli a po kuřácích, které z restaurací vyhání stát, z nich vyženou i nekuřáky matky s dětmi. Jejich teror totiž začíná trumfovat i teror špatného jídla a šizeného kafe.

Ano, přestává to být legrace. Nedávno jsem v Itálii viděl příznačnou scénu, kdy starší Angličan seřval malé uřvané Italy, jejichž rodiče si mysleli, že si jejich teror užívají i všichni ostatní. V duchu jsem mu děkoval, že jsem to nemusel udělat sám. V USA zažaloval manželský pár s dítětem majitele rockového klubu, že odmítl ztlumit hudbu, protože měl za to, že rockový klub je pro dospělé a ne pro děti, co chtějí spát. Můj známý – nadšený čerstvý otec a neméně nadšený návštěvník restaurací – v nich začal hledat přebalovací pult. 

Byly to zlaté časy, kdy matky napomínaly malé děti, aby v restauracích nerušily ostatní hosty – samozřejmě pokud je vůbec vzaly s sebou. Dnes se matky naopak radují, když jejich děti terorizují celé své okolí. Za prvé za to může současná dětská obsese, co nejen matky vede k tomu, že své děti berou i na místa určená primárně dospělým; mít dítě non-stop u sebe je dnes stejně politicky korektní jako nazývat středověké kulturní návyky sociální nepřizpůsobivostí.

Za druhé to samozřejmě způsobil i zákaz kouření ve většině kaváren; ten sice pročistil vzduch, s ním ale pročistil i klientelu. A za třetí za tím stojí i obyčejné sobectví; mnohé matky si prostě kvůli dětem nechtějí odepřít požitky bezdětného života, takže v restauracích a kavárnách dělají rodiče i z nás, když se tam o své ratolesti rády přestanou starat.

Nemějte mě za misantropa, co jí nebo nenávidí děti. S blížícím se stářím je dokonce začínám mít stále radši, protože jednou někdo bude muset platit mou bídnou penzi. Jen si myslím, že svět má mít určitý řád. A k tomu patří i to, že děti patří na dětská místa a dospělí zas na ta dospělá. Nakonec představte si, kdyby auta najednou začala jezdit po chodnících jen proto, že na silnicích panuje non-stop zácpa. 

atakdale ( 3. června 2015 14:34 )

ne tvl fakt je to tak když neumíš vychovat smrada slušně tak, aby neobtěžoval společnost, tak s nim nelez ven, hotovo čtyřicet případně seď vevnitř v hospodě, protože venku mají místo rezervovaný kuřáci... tedy aspoň v těch rozumnejch hospodách v rozumnejch obcích evidentně se svět v *** obrací a ve vládě nesedí typický parchanti, jsou to čurini jak víno, zmr.di nevěřim tomu, že v parlamentu nebudou hulit a krom toho - z toho zákazu kouření budou asi nejvíc nešťastný teenageři, protože si před vyučováním u vchodu do školy nebudou smět dát svojí pátou ranní cigaretku

atakdale ( 3. června 2015 14:31 )

to je jejich problém, že dítěti zničili život ale proč bych já měla odejít z venkovní zahrádky, kam mě donutili si sednout, abych nekouřila uvnitř harantům pod nos? ať tam s těma nevychovanejma hajzlama prostě nelezou, ne? mají místo vevnitř

nicol30 ( 4. dubna 2015 22:50 )

 oprava ...nevezmu dite do kuracke res.

nicol30 ( 4. dubna 2015 22:48 )

 tak ja nevim. Kdyz chci zajit s detmi do spolecnosti, aspon na vyroci tak vyhledavam podniky s detskym koutkem. A pokud chci mit od deti klid tak vyhledam restauraci bez detskeho koutku a tech je vice.Samozrejme to nevylucuje moznost klidu, ale urcite zvysuje moznost volby toho co chceme. Stejne tak nevezmu dite do nekuracke restaurace, kterou bez nich jako kurak vyhledavam. co v tom kdo vidi za problem nechapu

ellka ( 4. dubna 2015 22:45 )

A este matka na urade, dorazi tam s dietatom na rukach, ak vidi rad, tak zacne mat poznamky ze je matka a nikto na nu neberie ohlad, alebo sa len tak zacne rozpravat s dietatom ktore je uplne kludne ze musi vydrzat aj ked uz malo davno jest, uz malo davno spat, pripadne este maju tolko na praci a len sa obzera okolo seba ci ten jej rozhovor poculi ludia naokolo a ci ju niekto nepusti prednostne dnu.

Zobrazit celou diskusi