Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bulharsko: Policie kvůli korupci proklepne 6000 úředníků, včetně poslanců a členů vlády. Inspirace, jak na naše nadlidi?

Předseda bulharské vlády Bojko Borisov. I jeho majetkové přiznání bude nejspíš prověřováno.
Předseda bulharské vlády Bojko Borisov. I jeho majetkové přiznání bude nejspíš prověřováno.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
3. dubna 2015
18:32

V rámci boje proti korupci v Bulharsku prověří speciální orgán majetková přiznání tisíců veřejných činitelů, včetně členů vlády a poslanců. Oznámila to dnes v Sofii místopředsedkyně vlády Meglena Kunevová.

„Bulharsko má problém s korupcí,“ řekla novinářům vicepremiérka. „Nedaří se nám pokročit v boji s touto trestnou činností na vysokých místech,“ dodala.

Státní rada pro protikorupční politiku především hodlá prověřit daňová přiznání funkcionářů - ministrů, členů parlamentu, šéfů různých státních institucí a představitelů místních úřadů. Podle odhadů by mělo jít o šest až osm tisíc lidí. Přiznání prý totiž neodpovídají nákladnému způsobu života některých těchto činitelů.

Prověrky bude provádět specializovaný orgán, který mají tvořit zástupci prokuratury, policie a státního bezpečnostního úřadu a který by měl začít pracovat do začátku příštího roku. Celou strategii tohoto záměru by vláda měla podle Kunevové definitivně schválit do konce dubna.

Bulharsko je společně s Rumunskem pod neustálým dohledem Evropské komise kvůli účinnosti fungování justice zejména v oblasti boje proti korupci a organizované kriminalitě, které jsou v obou zemích velkým problémem.

EK ve své zatím poslední zprávě z února konstatovala, že korupce je v Bulharsku nadále velký problém. Poukázala přitom na skutečnost, že ve velkých korupčních kauzách dosud padlo jen velmi málo konečných rozsudků.

Bulharská vláda si kromě jiného vytkla za cíl snížit do roku 2020 takzvanou každodenní korupci, a to především ve zdravotnictví a při silničních a celních kontrolách. Sofijské Centrum pro výzkum demokracie uvádí, že v zemi je každý měsíc předáno kolem 158.000 úplatků.

kerloss ( 3. dubna 2015 18:44 )

Kdyz by se to udelalo v CR tak by nebyl kdo by tam zustal. Vetsina by byla v base. hrabosi pod sebe.

Zobrazit celou diskusi