Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řecko: Manželka ministra, který pral peníze, utekla z psychiatrické léčebny. Schovávala se v kostele

Autor: shp - 
3. dubna 2015
17:42

Řecká policie dopadla manželku uvězněného bývalého řeckého ministra obrany, která ve čtvrtek utekla z vězeňské psychiatrické léčebny, kde si odpykávala trest za stejné korupční trestné činy jako její manžel. Viky Stamatisovou, ženu někdejšího socialistického ministra Akise Tsochadzopulose, našli policisté v aténském kostele, kam je navedli její příbuzní poté, co sama dala najevo, že se chce vzdát úřadům.

K jejímu útěku došlo pouhý den poté, co byla zamítnuta její další žádost o propuštění z vězení. Na svobodu se dostala s cizí pomocí – je proto vedeno disciplinární šetření proti vězeňským dozorcům, kteří její celu v ostře střežené psychiatrické léčebně hlídali.

Stamatisová byla uvězněna v roce 2012 a o rok později odsouzena spolu se svým manželem, nevlastní dcerou a dalšími desítkami lidí. Všichni se podle verdiktu soudu podíleli na praní špinavých peněz v souvislosti s objednávkami zbraní pro armádu.

Manželka a dcera údajně pomáhaly Tsochadzopulosovi úplatky legalizovat například prostřednictvím nákupu nemovitostí. Stamatisová byla odsouzena na 12 let, odvolací proces stále pokračuje. Proces s Tsochadzopulosem byl jedním z největších řeckých korupčních případů za poslední desetiletí.

Tsochadzopulos patřil ve své době k nejmocnějším představitelům tehdy vládnoucích socialistů, post ministra obrany zastával v letech 1996 až 2001. U soudu dostal trest 20 let vězení, odvolací proces ještě neskončil.

Zobrazit celou diskusi