Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drogy v banánech ze supermarketu: Čím se řeže kokain?

Autor: dce, mts - 
3. dubna 2015
19:15

Kokain, který ve středu našli zaměstnanci pražského supermarketu, už čeká na expertizu a poté na odborné zničení. Jenže co by s ním bylo, kdyby se dostal do rukou dealerům?

„Je to přibližně sto kilo, kolik je to ale dávek, se říct nedá, protože expertiza drogy ještě není hotová,“ prohlásila Martina Kaňková, mluvčí Generálního ředitelství cel. Jeden gram kokainu se u nás kupuje za zhruba tři tisíce korun.

„Je to velmi kvalitní kokain, bližší čísla bych nedávala. Nejkvalitnější kokain se pohybuje na 80 %,“ řekla Blesk.cz Barbora Kudláčková z Národní protidrogové centrály. I ona potvrdila, že počet dávek záleží právě na čistotě drogy. „Kdybychom brali prodej v rámci pouliční distribuce, kdy se kvalita běžně pohybuje kolem 20 %, tak lze říct, že zásilka by měla hodnotu 1 miliardy korun,“ doplnila.

Kokain se ale neprodává čistý, ředí se všemožnými látkami. „Ředí se kofeinem, paracetamolem, levanisolem, benzokainem, lidokainem, laktózou, keratinem... Nejčastěji dalšími léčivy, což samozřejmě zvyšuje zdravotní riziko.“

Například levanisol je přípravek na odčervení zvířat, benzokain a lidokain se používají jako lokální anestetika. Paracetamol je známé analgetikum.

Sto kilo kokainu bylo ve středu nalezeno v krabicích s banány z Kolumbie v pražském supermarketu na Zbraslavi.

japos22 ( 3. dubna 2015 20:00 )

Nekecej - a ty máš depresi?

japos22 ( 3. dubna 2015 19:19 )

Takže pozor - po banánech z Lidlu neberte paralen - Pleskáči máte dost

Zobrazit celou diskusi