Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

147 mrtvých na univerzitě v Keni: Teroristé si vybírali křesťany, chodili od pokoje k pokoji

Autor: ČTK - 
3. dubna 2015
10:51

Nejprve bezhlavě stříleli na všechny kolem, poté chodili po zuby ozbrojení vrazi z teroristické organizace Šabáb od pokoje k pokoji a nutili studenty recitovat verše z koránu. Kdo nevěděl či včas neutekl, zemřel...

Čtvrteční útok členů islamistických milic Šabáb na univerzitní areál ve městě Garissa je největším teroristickým činem spáchaným somálskými islamisty na území Keni. Zahynulo při něm nejméně 147 lidí a dalších téměř 80 utrpělo zranění. Kromě několika členů bezpečnostních složek tvoří většinu obětí studenti.

Podle USA hrozí v Africe v budoucnu další masakry spáchané rukou radikálních islamistů. Útok začal v půl šesté ráno místního času (4:30 SELČ), kdy skupina asi pěti ozbrojenců vtrhla do areálu místní univerzity. Zabila přitom dva neozbrojené vrátné střežící vstup na asi čtyřhektarový pozemek vysoké školy. Podle místního listu Daily Nation teroristé nejprve napadli univerzitní mešitu, záhy poté ale vtrhli do jedné ze čtyř budov kolejí, v nichž spaly stovky studentů.

Vtrhli na kolej a chodili od pokoje k pokoji...

Podle očitých svědků kolem sebe začali bezhlavě střílet. Pak svůj útok ale zpomalili a své oběti si pečlivě vybírali. Stejně jako u mnoha předchozích útoků spáchaných hnutím Šabáb na keňském území si prý radikálové vybírali podle víry. Britský list The Telegraph uvedl, že postupně otevírali jednotlivé pokoje a studenty nutili recitovat verše z koránu. Muslimy, kteří to svedli, pak propustili. Křesťany ale namístě zabíjeli. Podle úřadů jim šlo ale především o to, aby zabili co nejvíce lidí a upoutali na sebe pozornost.

Většina studentů místní univerzity byli ale prý křesťané. „Pokud jste byl křesťan, zastřelili vás na místě. S každým dalším výstřelem ve mně rostl strach, že zemřu,“ uvedl Collins Wetangula, místopředseda studentské unie univerzity v Garisse. Zachránili ho prý až keňští vojáci, kteří se náhle na koleji objevili. Kromě Wetanguly se podařilo ve zmatku uprchnout stovkám studentů.

Útočníci nakonec vylezli na střechu a stříleli na vše živé v okolí budovy. Když se ocitli v obklíčení keňské armády a policie, odpálili čtyři z nich své vesty naplněné trhavinou. Několik lidí v okolí prý utrpělo zranění od odletujících střepin.

Ministr vnitra Joseph Nkaissery označil protiteroristickou akci po patnácti hodinách od prvního výbuchu u vchodu za „úspěšně“ ukončenou. Útok vyvolal podle keňského deníku Standard okamžitou kritiku úřadů, které podle některých nedokážou zajistit bezpečnost svých občanů, zvlášť těch žijících na východě země u hranic se Somálskem, odkud radikálové přicházejí.

Keňské tajné služby přitom minulý týden podle televizní stanice CNN varovaly, že Šabáb by mohl chystat velký útok na některou z univerzit. Extrémní chudoba, opakovaná období sucha, nedostatek investic, ale i paušální obviňování muslimů z terorismu vhání do řad Šabábu nejen somálské uprchlíky z Keni, ale i stále více mladých Keňanů z východu země. 

Zobrazit celou diskusi