Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Polojasno 22°C

Co pomůže vyhublé Tonče? Nutriční terapeutka popsala, jak napravit dva roky strádání

Autor: ljš, ida - 
2. dubna 2015
19:08

Propadlé, bledé tváře, ostré rysy a pohublá postava. Stav unesené Češky Antonie Chrástecké po propuštění vyděsil nejen odborníky, ale celé Česko. Jak může následky dvouletého strádání bez jídla a vody napravit? Blesk.cz se zeptal nutriční terapeutky Bc. Margarety Iliopulosové z poradny FitBee.

Že trpí nedostatkem potravin a vody, přiznaly Češky už v polovině svého věznění na videu, které únosci zveřejnili přes média. Jejich stav byl tak vážný, že dokonce mluvily o smrti a způsobu, jak chtějí být pohřbeny. Z fotografií, které se pak objevily po jejich propuštění, je zřejmé, že hladem a žízní trpěly i v posledních měsících.

"Neznám samozřejmě přesné složení stravy, ale obecně je možné předpokládat, že takové osoby mohou trpět podvýživou, nedostatkem kvalitních bílkovin, energie ze stravy, potom také látek, které si naše tělo neumí vytvořit samo a jejichž příjem je závislý na příjmu ze stravy. Jedná se například o esenciání aminokyseliny, esenciální nenasycené mastné kyseliny (omega 3), vitaminy a minerální látky," vysvětlila Iliopulosová.

Léčba je v takovém případě vždy individuální a probíhá ve spolupráci s nutričním terapeutem podle výsledků lékařských testů. Těmi Hanka a Tonča prošly bezprostředně po návratu do Česka během svého krátkého pobytu v nemocnici.

"Podle závažnosti stavu je pak možné zařadit stravu parenterální (žilní cestou), enterální (ústy), případně je strava zajištěna pomocí sondy. Existují také speciální potraviny pro zvláštní výživu, které se popíjí (tzv. sipping), nebo ve formě pudingů, a jsou určené právě pro osoby trpící podvýživou. Ty se mohou běžně kombinovat se stravou normální. Někdy totiž nemůže osoba jíst normální stravu běžným způsobem, a proto jí může ulehčit příjem živin právě díky ,popíjení’ těchto speciálních doplňků," popsala terapeutka.

S výživou je podle ní většinou třeba začít pozvolna, pomalu a v menších dávkách, protože tělo by si s prudkou změnou jinak nedokázalo dobře poradit. "Obecně by strava při podvýživě měla být pestrá, vyvážená, pravidelná a rozdělená do několika porcí za den. Člověk by měl být sledován lékařem a nutričním terapeutem, aby byl zajištěn odborný dohled a správný postup pro normalizaci původního, nedostatečného stavu. Pro udržení zdraví je důležitá správná skladba stravy obsahující adekvátní množství živin, které odpovídají výživovým potřebám konkrétního člověka," uzavřela Iliopulosová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marie60 ( 3. dubna 2015 17:16 )

..já jsem si myslela, že je to Tonička bez šátku a ona je to zatím ta terapeutka .

tacoo ( 3. dubna 2015 14:59 )

Já v první chvíli dokonce myslela, že je to Tonča bez šátku! Nevím, kolik má paní let, stará podle oličeje není, ale plet' má jak stařena. To je důsledek té vyvážené stravy?

tacoo ( 3. dubna 2015 14:57 )

Pokud to bude MUDr. Cajthamlová, tak není co pokazit.

antiall ( 3. dubna 2015 14:04 )

 Paní terapeutova kde ste byla když osvobodili Osvětim, tam byli podviziveni na hranici smrti, tady to děvče má do podvizivy ještě tak tři měsíce daleko, zbytecna dramatizace, jsou zpátky jsou. ..

kathynka ( 3. dubna 2015 14:03 )

I kdyby tam Tonča měla dítě tak by jí ho v žádném případě nedovolili odvézt s sebou. Tak si své poznámky o "matce" odpusťte!

Zobrazit celou diskusi