Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Naděje pro nemocné s leukémií: Svého dárce najde skoro každý! Díky novému druhu transplantace

Autor: Iva Dvořáková - 
1. dubna 2015
19:15

Lékaři v Ústavu hematologie a krevní transfúze spustili nový transplantační program. Kostní dřeň v něm půjde převést i mezi dárcem a pacientem, kteří jsou neshodní.

Kostní dřeň transplantují lékaři pacientům s leukémií. Při klasických transplantacích je nutné hledat shodu mezi dárcem a příjemcem v minimálně 8 znacích z 10.

Pro mnoho vážně nemocných proto budou tyto tzv. haploidentické transplantace novou šancí. „Umožní nám transplantovat asi dalších 30 % pacientů, kterým jsme dosud nedokázali pomoci a nenašli pro ně identického sourozence ani shodného dárce v registrech,“ říká profesor Petr Cetkovský, ředitel hematologického ústavu.

Při haploidentické transplantaci lze použít kostní dřeň, která je shodná jen z 50 procent. „Typicky to jsou krvetvorné buňky od dětí či rodičů nemocného. Díky tomu může mít najednou svého dárce kostní dřeně prakticky každý,“ dodává prof. Petr Cetkovský.

Změna v medikaci

Tento revoluční přístup přitom umožnila jedna drobná změna v medikaci. Lékaři začali pacientům po transplantaci podávat cytostatikum, které se dosud používalo pouze před transplantací.

Dávku musí nemocný dostat přesně mezi 3. a 5. dnem po zákroku a tím se podaří zabránit imunitní reakci a organismus kostní dřeň neodmítne.

Jako první tuto transplantaci podstoupila mladá sedmadvacetiletá žena, která onemocněla akutní myeloidní leukémií. „Díky haploidentické transplantaci se tak mohla stát dárcem i původně nevhodná maminka nemocné,“ říká MUDr. Veronika Válková, ošetřující lékařka.

Leukémie

Leukémie neboli »rakovina krve« je nádorové onemocnění vycházející z krvetvorných buněk. Jde o velmi obávanou nemoc, často s prudkým průběhem.

Nejčastějším typem je akutní lymfoblastická leukémie, která postihuje malé děti i dospělé.

„Při leukémii dochází k nekontrolovanému množení nezralých buněk pocházejících z krve nebo z kostní dřeně,“ vysvětluje MUDr. Hana Králová ze serveru uLékaře. cz.

Onemocnění se běžně léčí opakovanými chemoterapiemi nebo se chemoterapie kombinuje s transplantací kostní dřeně. Zatímco pediatři jsou schopni vyléčit téměř 90 % pacientů, úspěšnost u dospělých pacientů je horší (jen 40 až 50 %).

Kdo podlehl leukémii

Vlevo Jiří Grossmann (†30) Vlevo Jiří Grossmann (†30) | ČTK

Jiří Grossmann (†30)

Miloslav Šimek (†63) Miloslav Šimek (†63) | archiv Blesku

Miloslav Šimek (†63)

Josef Lux (†43) Josef Lux (†43) | čtk

Josef Lux (†43)

Klárka, dcera Venduly a Karla Svobodových (†4) Klárka, dcera Venduly a Karla Svobodových (†4) | Blesk – Roman Souček, Pavel Machan a archiv

Klárka, dcera Venduly a Karla Svobodových (†4)

momoko ( 1. dubna 2015 19:36 )

leukémií je několik druhů plácáte zase nesmysly

Zobrazit celou diskusi