Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslední mejdan amerického konvoje: Pivo zdarma, erotický animovaný film a Vendulka utěšitelka

Autor: simao, ČTK - 
1. dubna 2015
10:39

Hned dva koncerty si pro americké vojáky připravili v Praze předtím, než se konvoj USA vydal na cestu směrem k německé základně. A vojáci si volný večer náležitě užili. Organizátoři pro ně ostatně připravili pestrý program. 

První koncert pro americký konvoj proběhl přímo v areálu kasáren v Ruzyni, na parkovišti a pod širým nebem. Ten druhý pak v prostoru pražského divadla La Fabrika. Dorazilo na něj kolem čtyř stovek diváků, mezi kterými nechybělo několik desítek amerických vojáků.

Členy amerického konvoje, vracejícího se ze cvičení v Pobaltí, pohostili typicky česky. Měli pivo zdarma. Vzhledem k tomu, že se délka koncertu kvůli „opušťáku“ amerických vojáků plánovala nejvýše na dvě hodiny, hráli účinkující zpravidla nanejvýš tři písně.

Největší zájem vyvolaly skupina Davida Kollera, mladá kapela Mydy Rabycad a promítání erotického animovaného filmu Tramvaj. Koncert zahájila šestičlenná dívčí skupina Totál Vokál. Mezi dalšími hudebníky, kteří vystoupili, byli veteráni tuzemské scény Jiří Suchý a Petr Janda, ale i mladé tváře jako například Adam Mišík.

Američtí vojáci si přitom koncert užili, zatančili si a dočkali se navíc vřelého přijetí. Koncert ostatně nesl název „Ahoj, kluci americký!“ a nechyběl na něm ani ministr obrany Martin Stropnický s manželkou Veronikou Žilkovou. V angličtině jej moderovala česko-americká herečka Eva Jeníčková - Vendulka utěšitelka z Básníků.

Hosté ho trávili nejen přímo v hlavním sále, ale také v prostorech u barů i přilehlém venkovním zákoutí. Mohli si přitom prohlédnout mimo jiné velké obrazovky se společenskými frázemi v češtině a angličtině se svérázným fonetickým přepisem. Před sálem stál historický americký džíp a hlavní aktéři večera neváhali a fotili se s ním.

Součástí večera byla projekce dobových fotografií a dalších archivních materiálů na téma americké armády v Čechách v roce 1945. Cílem koncertu bylo podle pořadatelů především zpříjemnit členům jednotek ozbrojených sil USA průjezd Českou republikou.

amadina ( 17. dubna 2016 02:51 )

Koukám, taky přičmoudlíci, co?

1212014 ( 1. dubna 2015 18:18 )

To porno bylo právě zpívání Vlastičky s Vondrou

1212014 ( 1. dubna 2015 18:13 )

Věřím, ale dost ano. Mají právo na svůj názor, žijí v demokratické zemi.

1212014 ( 1. dubna 2015 18:12 )

Kasárna jsou jejich

1212014 ( 1. dubna 2015 17:50 )

Ano, čerstvé buchtičky přijdou vždycky k chuti

Zobrazit celou diskusi