Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lufthansa přiznala: O kopilotových depresích jsme věděli

Autor: zr, ljš - 
31. března 2015
20:54

Přiznal jim, že se léčil s depresemi, pro ně ale bylo rozhodující, že prošel zdravotními testy. Lufthansa týden poté, co její kopilot zavraždil 149 lidí, potvrdila, že o jeho boji s depresemi věděla.

Carsten Spohr, šéf Lufthansy, pro jejíž dceřinou společnost Germanwings Lubitz létal, už v prvotním prohlášení minulý týden zmínil, že kopilot v minulosti na několik měsíců přerušil výcvik. Odmítl ale říct z jakého důvodu.

Nyní však vyšlo najevo, že společnost vyšetřovatelům předala dokumenty, které dokládají, že o jeho depresích věděli. V e-mailech svým instruktorům v Brémách totiž Lubitz v roce 2009 psal o svých předchozích problémech s těžkými depresemi.

Jenže pak úspěšně prošel zdravotními i psychologickými testy, a tak jeho labilitu nikdo neřešil. „Byl stoprocentně schopen létat bez jakýchkoli omezení,“ dušoval se na tiskovce po tragédii Spohr. Teď bude nejen jeho společnost muset zásadně přehodnotit, zda jsou psychotesty dostatečným filtrem pro příjímání leteckého personálu.

popocatepetl ( 1. dubna 2015 08:20 )

V Česku ale Germanwings klidně dál má reklamu, kde nabízí "nečekané překvapení". V Británii tu reklamu stáhli během jednoho dne po nehodě, ale v Česku visí dál. Český turista nekouká na bezpečí a pověst, kouká na cenu.

popocatepetl ( 1. dubna 2015 08:14 )

Ona samozřejmě zaplatí, už si na to vyčlenila největší částku v historii. Problém jsou ale předpisy a ty se musí změnit. Pilotní licenci na dopravní letadla nevydává letecká společnost – čili chyba za její vydání není jen na Lufthanse. Navíc by asi potřebovali systém, který mělo Česko. Mít specializované zdravotnické zařízení pro pisloty, kterému každý doktor, ke kterému pilot jde, aby se vyhnul leteckým doktorům, musí předat zprávu. Stejně ale nevychytáte pilota, který chce podvádět. Jde k doktorovi na normální kliniku, do karty si nechá napsat, že učí na technice, a když ho doktor pošle na neschopenku, vůbec neví, že ji psal pilotovi. Ve velké zemi, jako je Německo, to těžko půjde obejít. Museli by kvůli tomu změnit ochranu osobních informací pro všech 80 milionů lidí.

pepen ( 1. dubna 2015 03:47 )

Za tu fatální chybu by měla Lufthansa zaplatit všem pozůstalým, milionové odškodné!!!!!V depresích se dají udělat nepředvídatelné věci-to ví každý!!!Lékař ho nechá projít zdravotní prohlídkou!!!!?????Měli v tom letadle letět jeho příbuzné!!!!

jentakjen.voght. ( 31. března 2015 21:40 )

nazdar pičo!

erisielka ( 31. března 2015 21:28 )

deprese nejsou šílenství to máš ty

Zobrazit celou diskusi