Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český Pandur vs. americký Stryker: který transportér je lepší?

Autor: oj - 
1. dubna 2015
12:16

Americká dragounská jízda, která projela Českou republikou přilákala desetitisíce lidí. Obrněné vozy Stryker, které z většiny konvoj tvořily, ale nejsou nic výjimečného. České Pandury jsou v mnoha ohledech na vyšší úrovni.

Návštěvníci si zblízka prohlíželi devatenáctitunové obrněné transportéry Stryker a terénní auta Humvee. Především děti nastupovaly do transportérů, vojáci je vysazovali i na korby aut. Návštěvníci americkým vojákům nosili pivo v plechovkách, koláče, tatranky i pardubický perník.

Premiér Sobotka zase se zaujetím sledoval výměnu kola na transportéru a v doprovodu Stropnického a náčelníka generálního štábu Petra Pavla se setkal s americkými vojáky.

Český Pandur vs. americký Stryker Český Pandur vs. americký Stryker | ČTK

Stryker

Osmikolový obrněný transportér americká armáda používá od roku 2002. Do ukončení výroby loni v listopadu jich pro pozemní síly USA vzniklo zhruba 4 500.  Nasazeny byly v Iráku i Afghánistánu. Podobně jako jiná vozidla svého druhu existuje v řadě variant – od té základní pro přepravu vojáků přes velitelské či průzkumné vozidlo, ženijní a zdravotnickou verzi až po stíhač tanků nebo verzi určenou pro chemický průzkum.

Výrobcem obrněného transportéru Stryker je koncern General Dynamics, tedy stejná firma jako v případě Panduru. Ten byl ovšem zkonstruován v Rakousku firmou Steyr, zatímco kořeny Strykeru sahají do Švýcarska, kde jeho předchůdce jménem Piranha vyvinula už začátkem 70. let firma MOWAG (později pohlcená General Dynamics).

  Stryker Pandur
Motor Caterpillar JP-8 Šestiválcový motor Cummins
Palivo Diesel Diesel
Výkon 350 koní 450 koní
Max. rychlost 96,5 km/h 105 km/h
Max. dojezd 530 km 700 km
Váha 19 tun 20,5

Stryker: Pevnost na 8 kolech! Stryker: Pevnost na 8 kolech! | Foto: Ladislav Křivan

tony535 ( 1. dubna 2015 13:20 )

U nas to byl SCOT,jezdil jsem s nim před 50 lety.Ruske BVPecko je jina klasa.

Zobrazit celou diskusi