Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dragouni z USA ukázali Čechům techniku. Lidi přišli i v příšerném počasí, liboval si Stropnický

Autor: ČTK, simao - 
31. března 2015
14:22

I přes nevlídné, deštivé počasí si stovky lidí zblízka prohlížely osmnáctitunové obrněné transportéry Stryker a terénní auta Humvee. Američané v rámci pauzy, kterou si naplánovali během Dragounské jízdy, předvedli v Praze svou vojenskou techniku. V Praze na Ruzyni nechyběli ani premiér Sobotka s ministrem obrany Stropnickým.

Brány ruzyňských kasáren se pro veřejnost otevřely v 10:00. Dovnitř se nahrnula spousta zájemců všech generací, příznivci vojenské techniky, rodiny s dětmi, muži i ženy. Už za necelou první hodinu branou podle odhadů ČTK prošlo na 400 lidí a zájem neutuchal ani v průběhu dne, prostranství bylo až do 13. hodiny neustále zaplněno.

Především děti lezly do transportérů, vojáci je vysazovali i na korby aut. Návštěvníci americkým vojákům nosili pivo v plechovkách, koláče, tatranky i pardubický perník. Odpoledne by Američané měli dostat celý kamion českého piva od Česko-německé hospodářské komory.

Premiér Bohuslav Sobotka přihlížel výměně kola na transportéru a v doprovodu ministra Martina Stropnického a náčelníka generálního štábu Petra Pavla se setkal s americkými vojáky. Sobotka umožnění přesunu konvoje přes Česko považuje za vyjádření spojenecké solidarity a součást odpovědnosti, která vyplývá z českého členství v NATO. Česká bezpečnost je podle něj mimořádně silná právě díky zárukám spojenců včetně Američanů.

„Jsem rád, že to chápe a podporuje i velká většina našich občanů. V době, kdy bezpečnostní rovnováhu v Evropě a jejím okolí narušují aktivity Islámského státu na jedné straně a nevypočitatelné chování Putinovy vlády v Rusku na straně druhé, dramaticky roste význam spolehlivě zajištěné národní bezpečnosti. Pokud by našemu státu hrozilo bezprostřední nebezpečí, nesmíme zůstat a nezůstaneme sami, jako v roce 1938,“ řekl Sobotka.

Ministr obrany Stropnický považuje setkání s americkými vojáky za satisfakci. „Masivní propaganda na sociálních sítích i jinde vyprodukovala něco opačného, než chtěla. Spoustu lidí to naštvalo a aktivizovalo, naprosto spontánně v tomto příšerném počasí sem jedou lán světa, aby si tu udělali pár fotek a popovídali si s vojáky. Mám z toho dobrý pocit,“ řekl Stropnický.

Sobotka dodal, že i pro samotné vojáky je tento přesun výjimečný. „Oni jsou zvyklí se s technikou přesouvat vlakem nebo na kamionech, toto je mimořádná příležitost projet několik zemí a dostat se do kontaktu s lidmi v zemích, kde jinak znají jenom výcvikové prostory,“ řekl.

Vedle ukázky techniky, která bude zpřístupněna do 18:00, je plánován i doprovodný program. Skupina lidí, kteří se zabývají rekonstrukcí bitev a vojenských manévrů, přivezla před kasárna desítku koní s jezdci v historických kostýmech. Přímo u ruzyňských kasáren se odpoledne uskuteční i jeden ze dvou koncertů pro konvoj, druhý bude večer v klubu La Fabrika. V rámci takzvané Dragounské jízdy se více než 500 amerických vojáků se 115 armádními vozidly přesouvá mimo jiné přes Česko ze cvičení v Pobaltí na základnu v Německu. Přestávku v Praze využívají Američané mimo jiné k opravě některých porouchaných vozidel. Ruzyňská kasárna konvoj opustí ve středu ráno a vydá se do Německa.

japos22 ( 1. dubna 2015 19:07 )

Prý tam bylo 20 000 lidí, na Prahu nic moc

kkkastr ( 1. dubna 2015 19:05 )

Ale tad je to zvykem. Mávalo se Hitlerovi, sovětům, amíkům a až dojedou islamisti, zamáváme taky.

japos22 ( 1. dubna 2015 18:53 )

Aby bylo jasné co je to za pakárnu - je to totéž, jako když projíždí naše armáda - postavit se u cesty a mávat vlaječkami

kkkastr ( 1. dubna 2015 18:45 )

Je hezké aby si všichni v co největší míře prohlédli stroje na zabíjení, které hrdinná US Army tak ráda používá proti civilistům. MAKE LOVE NOT WAR

dzery ( 1. dubna 2015 10:06 )

Magore dej si už pauzu.

Zobrazit celou diskusi