Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie zastřelila marxistické teroristy: Rukojmí ale zemřel

Autor: shp, ljš - 
31. března 2015
20:16

K hlavě mu tiskli pistoli, v jeho očích byl znát strach, pusu mu drželi, aby nemohl ani ceknout. Dramatické snímky z tureckého Istanbulu dnes vyděsily celý svět. Žalobce Mehmeta Kiraze v případu chlapce zabitého při nepokojích zajala ultralevicová skupina DHKP-C! Po šesti hodinách vyjednávání do budovy vniklo komando, které teroristy zastřelilo. Rukojmího z místa odvezla sanitka, ale v nemocnici po operaci zemřel.

Zásahové komando do budovy vtrhlo až před osmou hodinou večer, když z budovy slyšelo střelbu. Vzápětí odtud vyjela sanitka, která zamířila rovnou do nemocnice. Podle šéfa istanbulské policie byl Kiraz v kritickém stavu a lékaři ho operovali. Potvrdil, že oba útočníky policie během zásahu zastřelila. Krátce před půl jedenáctou večer přišla zpráva, že v nemocnici svým zraněním podlehl.

Policejní velitel Selami Altinok nejprve oznámil, že dva únosci byli zastřeleni a státní zástupce bojuje o život v nemocnici. Jak uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, Kiraz byl zasažen do hlavy a několika dalších částí těla. "Byl mrtvý, když dorazil do nemocnice. Dělali jsme, co bylo v našich silách, ale nepodařilo se nám ho zachránit," citovala CNN nejmenovaného představitele istanbulské nemocnice.

Mehmet Selim Kiraz padl do rukou dvou radikálů z DHKP-C přímo v budově soudu. Žalobce figuruje v ostře sledovaném procesu zabývajícím se smrtí patnáctiletého chlapce Berkina Elvana. Ten zemřel, když šel své rodině koupit chléb a přimotal se do protestů.

Elvan byl zabit při zásahu policie proti demonstrantům protestujícím proti turecké vládě. Chlapce trefil slzný projektil, který ho uhodil do hlavy tak silně, že zraněním podlehl.

Chlapec se následně stal symbolem odporu proti vládě a policii. V zemi jeho smrt vyvolala další vlnu protestů, která nyní vyústila v zajetí žalobce Kiraze. Radikálové ho schválně vyfotili i s doklady, aby nikdo nepochyboval o jeho identitě.

Za jeho propuštění požadovali, aby vláda splnila pětibodový seznam podmínek. Levicoví extremisté prohlásili, že na splnění ultimáta je  čas pouze do 15:36 místního času (14:36 SEČ). Vyhrožovali, že pak Kiraze popraví. Podle svědků byly následně slyšet dva výstřely.

Kdo jsou DHKP-C?

DHKP-C je extremistická marxisticko-leninská organizace. Založena byla v roce 1993. Spojené státy a Evropská unie ji v letech 2001 a 2002 zařadily na svoje seznamy teroristických organizací.

Situace v Istanbulu je stále napjatá. 7. ledna 2015 se přímo na policejní stanici v centru města odpálila sebevražedná atentátnice. Vešla dovnitř a anglicky tvrdila, že ztratila peněženku. Pak výbušninu odjistila. K útoku se přihlásili právě teroristé z DHKP-C!

Požadavky únosců

1. Žádáme, aby policisté, kteří zabili Berkina Elvana, vystoupili v TV a přiznali se k jeho smrti.

2. Práva těch, kteří se zúčastnili pochodů za Berkina Elvana, musí být znovu nastolena. Jejich práce a pozice jim musí být navrácena.

3. Policisté, kteří se podíleli na smrti Berkina Elvana, musí být souzeni u občanského soudu, ne státního.

4. Ozbrojencům, kteří zajali žalobce, musí být umožněn bezpečný odchod od soudu.

5. Založení vyjednávacího týmu včetně prominentních osob, který bude komunikovat s ozbrojenci DHKP-C.

roman.brus ( 1. dubna 2015 02:42 )

roman.brus ( 1. dubna 2015 02:42 )

Blbče, marxisticko-leninská organizace, tady si nepomůžeš tvým věčným ubohým okecávání, ty stupide diskuzí!

roman.brus ( 1. dubna 2015 02:41 )

Je to ve světě v hajzlu. DHKP-C je extremistická marxisticko-leninská organizace, flákači a magoři.

realistaii ( 31. března 2015 22:55 )

havloidních hitleroidů = nelidských bestií naočkovaných nenávistí hitlerovskou propagandou masmedií protii levici a rusku jako v nacistickém Německu 30-tých let ,se budeme zbavovat desítky let jsou jako místní Nsdap

vrahrychtar ( 31. března 2015 22:52 )

a ted jeste slintajiciho Milose...

Zobrazit celou diskusi