Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nizozemský pilot: Předpověděl zkázu letu 4U9525 před dvěma měsíci!

Autor: shp - 
31. března 2015
12:09

Je to jasnovidec? Uznávaný nizozemský pilot Jan Cocheret totiž už před dvěma měsíci napsal článek, ve kterém až s děsivou přesností popsal události, které vedly k zřícení letu 4U9525 se 150 lidmi na palubě. Airbus navedl na úpatí francouzských Alp kopilot Andreas Lubitz (†27), který se před kapitánem zamkl v kabině.

Cocheretův text v nizozemském leteckém magazínu Piloot en Vliegtuig se zabývá právě zamykáním dveří do kokpitu, což je povinnost zavedená po teroristických útocích z 11. září 2001. Cocheret varoval, že kvůli tomu může dojít k nepředstavitelné tragédii. Jeho slova se bohužel naplnila.

Nizozemec uvedl několik případů, ve kterých piloti zažili životu nebezpečnou situaci ve vzduchu. Jeden z nich se stal v roce 2014. Kopilot etiopských aerolinek se zmocnil letadla a namísto Říma si to nasměroval na Ženevu. Scénář byl stejný jako v případě letu 4U9525. Kapitán odešel na záchod, kopilot se pak zamkl v kabině.

Při této události však nebyl ani nikdo zraněn. Letadlo po incidentu bezpečně přistálo na zemi. Ne všechny události podobného ražení ale měly šťastný konec. Rok starý Embraer 190 Mozambických aerolinií letící z mozambického města Mapulo do angolské Luandy se zřítil 29. listopadu 2013 se 33 lidmi na palubě. Všichni zemřeli.

Analýza černé skříňky pak ukázala, že se kapitán Heminio dos Santos Fernandes zamkl v kokpitu poté, co si odskočil druhý pilot na WC. Ten pak zuřivě bušil na opancéřované dveře, ale marně. Kapitán s letadlem havaroval. Proč, to se nepodařilo zjistit. Pravděpodobně za jeho chováním stály osobní problémy.

Kvůli možnosti zamykání dveří pilotem v kokpitu je těžké ujmout se vlády nad letadlem. Ale stačí počkat, než druhá osoba půjde na toaletu, a poté jí dveře neotevřít,“ napsal Cocheret. „Pilot poté nemá jinou možnost než se posadit s cestujícími a čekat, co se bude dít dál,“ dodal.

Lidé očekávají, že piloti, astronauti a lékaři jsou lidé emocionálně stabilní, vyrovnaní a dobře vyškolení specialisté, kteří umí zachovat klid v každé situaci. Jak se ale dá ve skutečnosti posoudit a zjistit, zda je někdo ve správném psychickém rozpoložení? Během lékařských testů se hledí na tyto aspekty, ale do jaké míry jsou spolehlivé?“ táže se pilot v závěru článku. Z jeho proroctví mrazí...

dzery ( 1. dubna 2015 09:59 )

Ty si magore s Pavlem podej ruce!!!

blanula5160 ( 31. března 2015 20:39 )

Pavel 219 nikdy,ale opravdu nikdy nesmi ridit zadne letadlo a myslim ,ze by nemel jezdit,ani na kole.

japos22 ( 31. března 2015 19:16 )

Mně se líbila italská posádka, která sledovala fotbalový zápas a zapomenula přistát

mememumu ( 31. března 2015 19:03 )

Ruku na srdce, může si za knipl dobrovolně sednout někdo jiný, než magor?

japos22 ( 31. března 2015 18:57 )

Jo, magor nesmí vůbec do pilotní kabiny

Zobrazit celou diskusi