Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v Brodě: Vrah střelil účetní šestkrát! Při zásahu chyboval operační důstojník

Autor: simao - 
31. března 2015
10:31

Přišla zadním vchodem, a když vstoupila přímo do restaurace, objevil se za ní s pistolí v ruce Zdeněk K. Masový vrah z Uherského Brodu, který zabil celkem 8 lidí. Střelil ji do hrudníku a ruky, celkem šestkrát... Kromě informací o rozsahu zranění účetní přineslo vnitřní policejní šetření z masakru v Brodě i další zjištění. Třeba to, že chyboval operační důstojník.

Při zásahu policie u tragédie v Uherském Brodě chyboval operační důstojník, který dostal informaci o plánu provést zákrok proti střelci. Zákrok zpochybnil kvůli lidem uvnitř restaurace, aby se nestalo „ještě něco horšího“. Vyplývá to z podkladů pro novináře na dnešní tiskovou konferenci k výsledkům interního šetření policie. Policie jinak během celého zásahu postupovala správně.

Tiskovky, která vyhodnotila zásah policie v Brodě, se účastnil ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý. Závěry šetření přednesla Michaela Hýbnerová z Odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR. „Naše šetření bylo vlastní a nezávislé,“ upozornila plukovnice. Postup příslušníků Policie ČR byl podle ní při zákroku správný.

Hýbnerová opět popsala časový harmonogram střelby. Začala kolem 12:36. „V tuto dobu zaznělo přibližně 25 výstřelů. V té době bylo v restauraci asi 20 hostů,“ uvedla. Upozornila na to, že dva mladíci po pachateli hodili židli a několika lidem se podařilo utéct. 8 lidí však utrpělo smrtelná zranění. „Krátce poté, co byli zasaženi střelbou, zemřeli,“ uvedla Hýbnerová.

Účetní se otočila a uviděla vraha... Střelil ji šestkrát!

Tísňové volání obdržela policie ve 12:38, první hlídka dorazila na místo ve 12:47. Jediným očitým svědkem byla účetní, která do Družby přišla zadním vchodem v době, kdy policie přijala první oznámení. Měla však smůlu, v lokálu narazila na střelce. „Vešla do hlavního prostoru restaurace, kde uviděla na zemi ležící osoby. Udivilo ji velké ticho, a když za sebou uslyšela šramot, otočila se a uviděla za sebou muže, který stojí a v ruce drží pistoli, a ucítila ránu. Ucítila ránu do hrudníku a ucítila ránu do ruky,“ uvedla Hýbnerová. Střelec ji postřelil šestkrát. Přesto se jí podařilo uprchnout. „Vzhledem k tomu, že byl její stav kritický, nebyla schopna policii poskytnout žádné informace. Ona jediná byla očitým svědkem,“ upozornila Hýbnerová.

První hlídku tvořili dva policisté obvodního oddělení. „Pokusili se zakročit proti pachateli. Ve chvíli, kdy první policista vstoupil ke hlavnímu vchodu do restaurace, uviděl za barem osobu, která se ukrývala. Uviděl pouze část hlavy a nataženou ruku se zbraní. Tento muž po policistovi vystřelil. Policista se pokusil ukrýt za pevnou překážku, ale byla to sice pevná překážka, ale nebyla neprůstřelná,“ uvedla Hýbnerová.

Video Pohřeb další oběti z Brodu: Rakev vyprovodili sousedé v průvodu! - Pavel Schuster, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Proč pochybil operační důstojník

Policisté se stáhli a vyžádali pomoc dalších hlídek. „Konstatovali jsme, že jejich postup byl v souladu se všemi právními předpisy. Důvod, proč se policisté stáhli, byl ten, že neměli možnost úkrytu za nějakou pevnou překážkou,“ uvedla Hýbnerová. Nevěděli také, kolik se na místě nachází pachatelů. „Postup policistů hodnotíme jako správný,“ dodala.

Ve 12:53 přijely posily - další dva policisté. „Zajistili nejbližší okolí a vyslali hlídku ke střežení zadního vchodu. Současně stanovili taktiku,“ uvedla Hýbnerová. „Policista svůj plán, jak provést zákrok, sdělil operačnímu důstojníkovi, který však jeho plán zpochybnil. Tento postup operačního důstojníka hodnotíme jako nesprávný, protože převzal rozhodovací pravomoc, aniž k tomu byl oprávněn. Ten, kdo měl rozhodnout o tom, zda zákrok provede či nikoli, byl právě policista na místě,“ řekla Hýbnerová. Policista však názor operačního důstojníka nerespektoval a i nadále se připravoval k zákroku.

S pachatelem se spojil vyjednavač, mluvili spolu celkem pětkrát. Pachatel vyjednavače utvrzoval, že drží pět lidí jako rukojmí. "Nebylo možné provést zákrok, aniž by byli ohroženi rukojmí v restauraci... Policisté neměli nejmenší tušení, že tito lidé zemřeli krátce po tom, co je pachatel postřelil," pokračovala Hýbnerová. "Policisté věděli pouze o zraněné paní účetní," dodala. "Důvodem pro neprovedení zákroku tedy nebyla nepřítomnost zásahové jednotky, ale to, že probíhalo vyjednávání. I když by zásahová přijela ve 13. hodin, nemohla by zakročit. Postup tedy hodnotíme jako správný," uvedla Hýbnerová k propíranému policejnímu zásahu.

Rezervy policie naznačila např. v komunikaci s veřejností a médii a také v komunikaci s panem Gabrielem, který se při masakru zavřel na restauračním WC. Hýbnerová uvedla, že by policie měla mít k dispozici člověka, který by s lidmi v této situaci komunikoval. "Rádi bychom do budoucna vytvořili ve všech krajích dostupné policejní síly a zásahové skupiny," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Cílem je garantovat dojezdnost v každém kraji do 10 minut. Podle ministra Chovance by policisté měli být v tomto případě vybaveni tzv. dlouhými zbraněmi - brokovnicemi, samopaly.

Video Petr Gabriel se schoval před útokem na WC - Etienne Bláha, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

majojo ( 31. března 2015 13:57 )

Ty jsi byl zřejmě na místě - nobo děláš závěry podle informací z Blesku?

majojo ( 31. března 2015 13:55 )

Jasně že za to někdo může: Ne ten cvok, o kteerém to všichni věděli a všichni ho šanovali, ne jeho paní, která byla podobné ráce a dnes se schovává za doktory. Ani sousedé, kteří neřekli ani b, i když věděli svoje. Může ze to ten ubohej policajt, kterýmu to přidělili, on musel vybrat jeden postup a ten nevyšel. A vy už si vy bulváři zameťte hovna před vlastním prahem ,než začnete někoho takhle mediálně likvidovat.

antiall ( 31. března 2015 12:53 )

 Ta paní v telce ráno povídala že nikdo nepochybil, byli to prostě varianty zásahu. Já ji verim, policie by nám nelhala v ČR to rozhodně ne, vždyť nás chrání kudy chodí, .Jen nechápu kdo dal podnět k zahájení vyšetřování zásahu.

borjar ( 31. března 2015 12:44 )

 Misto navyšeni stavu příslušníků, platů a nákup Passatu . Vyměnit rychlokvasku bakalářského studia , ministra . Policie do ulic nepůjde , bude se vozit autech , anebo sedět v kanceláří .

antiall ( 31. března 2015 12:36 )

 Možná by měli přesvědčit toho typka co na ty toaletě hrál o život tři hodiny. My co tam nebyli si můžeme myslet co chceme o práci naší policie, ....

Zobrazit celou diskusi