Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sněhová kalamita: Jaro, kde jsi?! Část dálnice D8 zcela uzavřel sníh

Autor: ČTK, simao - 
31. března 2015
09:16

Kde je jaro?! V Česku řádí nejen silný vítr, přidal se i sníh. Doprava na řadě míst kolabuje. A kdo nepřezul, ten se směje! Facebook i Twitter plní fotky jarní vánice a statusy užaslých lidí, kteří kontrolují kalendář. Kalamita zcela zastavila dálnici D8, sněží i na Vysočině, ale také ve středních Čechách. A jak to vypadá u vás?

Oficiálně je sice jaro, jenže cestáři na Ústecku mají i tak pořádně napilno. Policie dnes raději zcela uzavřela kvůli hustému sněžení dálnici D8 od Ústí nad Labem směrem na Německo. „Kvůli silnému sněžení a tvorbě ledu jsme uzavřeli dálnici D8 od sjezdu v Úžíně u Ústí nad Labem po hranice s Německem,“ řekla ČTK policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Na silnicích se tvoří sněhové jazyky, do problémů se dostaly i kamiony. Potíže měly třeba u Velemína na Litoměřicku, tedy na jedné z objízdných tras. Brzy se proto začaly tvořit kolony nákladních vozů. A to i u hraničního přechodu Hora svatého Šebestiána. „Kamiony měly problém vyjet stoupání. Naše sypače projely, komunikace jsou s opatrností sjízdné,“ řekla ČTK náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská.

Kvůli silnému sněžení je od 08:30 uzavřená pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů silnice z Tanvaldu na Harrachov a hraniční přechod do Polska.

Doprava kolabuje i na hlavním tahu z Lovosic na Most, silnice I/15 je ve směru od Lovosic nesjízdná. Jak dlouho uzavírka potrvá, nechce policie zatím odhadovat. „Nejprve je potřeba odstranit led z vozovky. Na místě jsou vozy silničářů a všechny hlídky dálniční policie,“ doplnila Hyšplerová.

Sněží však i jinde. Především sníh s deštěm padal od rána ve středních Čechách. Sněžení bylo ráno hlášeno na Mělnicku, Mladoboleslavsku, Benešovsku, Příbramsku a v okolí Prahy a také na dálnicích D1 a D5, strakonické silnici R4 a na Pražském okruhu. „Přeháňky, sníh, déšť. Všechno je ale sjízdné,“ řekl ČTK kolem 09:00 pracovník dispečinku silničářů pro Kladensko, Berounsko, Rakovnicko a Prahu-západ.

Také na Vysočině začalo po ránu sněžit a teploty se drží kolem nuly, silnice jsou kluzké. Kvůli nehodě je ucpaná silnice mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem, stojí tam kamiony. Řidiči si stěžují i na další obtížně sjízdné vozovky. „Klimatické podmínky se dnes výrazně zhoršily, řidiči by měli jezdit opatrně,“ upozornila mluvčí policie Dana Čírtková. Po ránu vyjížděli policisté ke třem dopravním nehodám.

Silné sněžení zasáhlo i Hradecký kraj. Některé silnice na Trutnovsku a Jičínsku jsou nesjízdné. Policie zatím řešila 21 nehod, zraněno je pět lidí. Problémy zaznamenal i Olomoucký kraj. Husté sněžení postihlo i níže položené okresy. "Je zataženo a všude sníh, už se drží všude i v nížinách, nahoře napadly zhruba tři centimetry. Opatrnost je na místě, je zhoršená sjízdnost na všech vozovkách," řekl ČTK dispečer šumperské správy silnic.

A jak je u vás? Posílejte fotky jarního sněhu na tip@blesk.cz!

Vedle problémů se sněhem se však přidaly i další rozmary počasí. Hasiči na řadě míst Česka zasahovali kvůli silnému větru. Déšť však zvedl i hladinu řady řek. V centru Pece pod Sněžkou se rozlil potok a voda vnikla do několika domů. Stoupá i hladina Labe, na pozoru jsou pak v západních Čechách na Otavě a Vydře.

stokl.roman ( 31. března 2015 13:58 )

A ty jsi mongol, nebo co?

bizon_pepa ( 31. března 2015 13:48 )

Neřekl bych. To spíš silniřáři odstavili stroje a začali dělat letní práce.

moiaza ( 31. března 2015 13:40 )

Pavle, měl bys uvažovat vážně o psychiatrovi.

moiaza ( 31. března 2015 13:39 )

 Čecháčci mají problém.

honza54.. ( 31. března 2015 12:41 )

FotogaleriePřeskočit fotogalerii Novinky.cz Klávesové zkratky na tomto webuNa obsah stránky Přihlásit se |Seznam Hledání Hlavní stránka » Zahraniční » Evropa Podrubriky: Evropa Blízký a Střední východ Amerika Svět Costa Concordia vezla pro mafii kokain Výletní loď Costa Concordia, která před třemi lety havarovala u italského ostrova Giglio, vezla množství kokainu. Drogy patřily obávané kalábrijské mafii ‘Ndrangheta, uvedli podle listu La Repubblica italští vyšetřovatelé. Vrak ztroskotané luxusní lodi Costa Concordia Vrak ztroskotané luxusní lodi Costa Concordia FOTO: Alessandro Bianchi, Reuters Dnes 8:58 - Řím Není jasné, kolik kokainu bylo na lodi, při jejímž částečném potopení zahynulo 32 lidí. O tom, že mafie loď pro více než 4000 pasažérů využívala, svědčí odposlechy telefonátů členů ’Ndranghety. „Ta loď, která z nás udělala šašky po celém světě, si udělala pr..el i z nás,“ říká na jednom z přepisů telefonních hovorů boss ’Ndranghety Michele Rossi svému společníkovi Massimovi Tiralongovi. Podle italských drogových vyšetřovatelů využívala mafie i další výletní lodě, a to nejen společnosti Costa Cruises, vlastníka Concordie, ale též firem MSC a Norwegian Cruise Lines, které provozují linky mezi Evropou, Severní Amerikou a Karibikem. Video BEZ KOMENTÁŘE: Loď Costa Concordia odvlekli do Janova k sešrotování Costa Concordia po loňském vyzvednutí a odtažení skončila v docích v Janově, kde ji rozřezávají. Kapitán lodi Francesco Schettino, který najel na útes, když se záměrně vychýlil z kursu, a při evakuaci opustil předčasně plavidlo, byl uznán vinným ze zabití. Soud mu uložil trest 16 let vězení. Novinky Vaše názory - 4 příspěvky Vytisknout, Sdílet článek Zahraniční 7:39 Švýcaři vybírají novou hymnu, ta nynější je spíš předpovědí počasí Nynější hymna opěvuje mlžná údolí Alp a málokterý Švýcar je schopen dát dohromady její slova. Švýcaři mohou v internetovém hlasování až do 15. května vybírat novou státní hymnu. Země se ji rozhodla změnit

Zobrazit celou diskusi