Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Solární letoun na cestě kolem světa: Úspěšně letěl 20 hodin!

Autor: ČTK, zrk - 
30. března 2015
20:03

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 dnes úspěšně završil pátou etapu cesty kolem světa. Po 20 hodinách bezpečně přistál v čínském Čchung-čchingu. Letoun měl před zahájením páté etapy dlouhé 1375 kilometrů desetidenní přestávku, protože čekal na příznivější počasí.

Autory projektu jsou Švýcaři André Borschberg a Bertrand Piccard, kteří se při pilotování jednosedadlového letounu střídají. Pilotem páté etapy byl Piccard.

Cesta letounu Solar Impulse 2 kolem světa začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Piccard a Borschberg se pomocí letu snaží podpořit využívaní sluneční energie.

Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, které oba piloti vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a USA. Na svém povrchu má 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Cesta kolem světa má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá kolem 35.000 kilometrů. Největší výzvou bude přelet Tichého a Atlantického oceánu, přičemž nejdelší etapou na trase bude přelet z čínského Nankingu na tichomořské Havajské ostrovy. Potrvá pět dní.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi