Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruskej šváb, ruskej šváb! křičeli na napáleného velitele odpůrců konvoje Vyvadila

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. března 2015
20:38

Konvoj USA dorazil na pražskou Ruzyni, z odpůrců tam však jako kůl v plotě trčel jen Jiří Vyvadil, organizátor protestů. Právě jeho příběh přitom před příjezdem Američanů zaujal nejen na sociálních sítích. Proruského politika a právníka Vyvadila se totiž partě vtipálků podařilo ještě před protestem pořádně nachytat!

„Někde jsou a přiznávám, že nevím přesně kde, to mě netrápí,“ pěl Vyvadil svou labutí píseň v pondělí, když se ho reportér FTV Prima ptal na to, kde že má další účastníky protestu proti přejezdu amerického konvoje Českem. Sklidil naopak pokřik od lidí, kteří přišli Američany pozdravit. „Ruskej šváb, ruskej šváb,“ zaznělo na Vyvadilovu adresu a ozval se i pískot.

Konvoj se u nás dočkal kladného přijetí, které si pochvalovali i samotní američtí vojáci. K ruzyňským kasárnám, kde se spojily tři části konvoje (a dále budou pokračovat po jednodenní přestávce společně), přišly nakonec maximálně dvě desítky lidí vyjádřit svůj nesouhlas s Dragoon ride (Jízdou dragounů), jak je přesun amerických jednotek z Pobaltí na německou vojenskou základnu nazýván.

Tisíce lidí po cestě na Ruzyni naopak Američany podporovaly, před kasárna přišla jen hrstka odpůrců. Třeba muž s hákovým křížem na americké vlajce. Když se dostal do konfliktu s dalšími lidmi, zasáhla policie a muže odvedla. Neobvinila ho z propagace fašismu, ale z přestupku proti veřejnému pořádku.

Napálený velitel Vyvadil

Samotný organizátor protestu a exsenátor Vyvadil se přitom také stal poněkud komickou postavičkou. Vtipálkům v čele s Jaroslavem Cermanem se podařilo Vyvadila ještě před příjezdem Američanů dokonale napálit na Facebooku. Cerman poté popsal celý příběh na blogu Respektu a vzpomínal, „jak jsem s Jiřím Vyvadilem blokoval americký konvoj“.

Video Spojenecká armáda v Česku: Velký sestřih jejich spanilé jízdy! - Blesk.cz, infobiro.tv
Video se připravuje ...

Vtipálka a „provokatéra“ Cermana přijal Vyvadil jako jednoho z organizátorů skupiny „Neprojdou“, která měla za cíl konvoj zastavit. „Pana Vyvadila pozoruju delší dobu a jeho zcela fanatický obdiv k čemukoli ruskému mě fascinoval. Stejně jako jeho fanatická nenávist ke všemu americkému,“ napsal Cerman, kterému se Vyvadila podařilo přesvědčit, že je s ním. Ovšem jen proto, aby posléze vyvolal chaos ve skupině, která měla protest proti Američanům uskutečnit.

Zajímavá též byla i komunikace s „velitelem“ Vyvadilem. „Jaroslave, je válka a šéf může být jen jeden,“ psal v ní dle zveřejněných výpisů statusů z Facebooku Vyvadil. V rámci protiamerických aktivit vznikl i takový skvost jako „Blokační píseň“, tehdy však již Vyvadilovu skupinu ovládali a zdařile rozvraceli „podvratní“ kamarádi a známí Cermana mj. z hnutí Žít Brno, kteří podporovali snahy zesměšnit prorusky smýšlející odpůrce konvoje.

Rusové informovali o „masových protestech“ a zatčení Bartoše

Snad jen drobnou náplastí na Vyvadilovy utrpěné bolístky tak může být vysílání ruské státní televize Rossija24, které dnes překvapivě informovalo o tom, že v Česku došlo na masové protesty proti americkému konvoji.

Rusové upozornili také na zatčení Adama B. Bartoše, dalšího z odpůrců konvoje. K tomuto incidentu však již skutečně došlo. A to v Náchodě, kde se radikální aktivista pokusil narušit průjezd kolony a skutečně ji zastavit „vlastním tělem“. Na americké vojáky prý Bartoš vztyčil prostředníček, a dokonce vběhl před konvoj armádních vozů Stryker a Humvee. Foto z jeho následného zatčení přinesly Parlamentní listy. Stejně jako ta Vyvadilova, i Bartošova protiamerická akce skončila fiaskem.

Video Jste narvaní v americké pr*eli, křičeli odpůrci konvoje! - Blesk TV
Video se připravuje ...

petr666policka ( 1. června 2015 10:01 )

to že někdo neslintá nad zas raným konvojen z usa neznamená že miluje rusy!!!

petr666policka ( 1. června 2015 09:57 )

americký vlezdo***isti je mi z vas na blití

mirkazam ( 1. dubna 2015 18:06 )

1pravda,cipísek, provokatérka....To si tady dala scuka zasmrádlá chamraď,která fandí Prcinovi...

suov ( 1. dubna 2015 12:00 )

henryj- asi utekl ze školky, když zná ty pohádky,,

suov ( 1. dubna 2015 11:52 )

Tam na takové šunty čeká RUMCAJS, ABY TI NAKOPAL DO ***E, HENRIJ,,,,

Zobrazit celou diskusi