Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vichřice pustoší Česko: Bere střechy a ničí auta!

Autor: ČTK, zrk - 
30. března 2015
19:00

Silný vítr zasáhl republiku. V Šanově utrhl kus střechy domova pro seniory, ti museli být ihned evakuováni. V Bílovci utržená plechová střecha poškodila 4 auta. Hasiči kvůli silnému větru zasahovali i na jiných místech. Zaznamenali už skoro čtyřicítku výjezdů. Meteorologové už vydali před silným větrem varování. Potrvá i v následujících dnech.

Silný vítr utrhl část střechy Domova pro seniory Anavita v Šanově na Znojemsku. Hasiči evakuovali 40 lidí. Vznikla škoda dva miliony korun. Evakuovaní našli zázemí ve vedlejší budově domova, který má tři objekty. Nikdo nebyl zraněn. Podle mluvčí domova Raiskubové jsou dvě třetiny evakuovaných lidí nepohybliví pacienti.

Video Ať je jak víííítr! Strahov zasáhl silný fičák. Izolace létaly vzduchem! - Facebook
Video se připravuje ...

Střecha domova uletěla ve Viniční ulici. Zabezpečili jsme zbytek střechy a evakuovali lidi zevnitř, které jsme umístili do vedlejší nezasažené budovy," uvedl mluvčí zasahujících Jirouš.

Ředitel domova Jiří Dušek informoval na webových stránkách domova, že všichni klienti jsou v naprostém pořádku. Okamžitě jsme je přestěhovali a není žádný důvod k obavám o jejich bezpečí. Vzniklou situaci řešíme a následky větru v co nejkratším časovém horizontu odstraníme," informoval Dušek.

Podle Raiskubové byla převážná většina klientů nepohyblivá. Jsou buď upoutaní na lůžko nebo na vozíku," doplnila mluvčí. Domov celkově ve všech třech objektech pečuje o 120 lidí, kteří mají z 80 procent Alzheimerovou chorobu nebo trpí demencí.

Vítr napáchal utržením střechy škodu dva miliony korun. Domovu pro seniory pomůže Jihomoravský kraj. Klienti budou nejspíš po dobu oprav střechy pobývat v dalších budovách domova. V případě potřeby je můžeme dát do sesterského Domova seniorů Anavita v Modřicích," doplnila Raiskubová.

Na náměstí v Bílovci spadla střecha, která poškodila zaparkovaná auta. Naštěstí nezranila nikoho uvnitř dvoupodlažního domu, z kterého spadla, ani venku na ulici.

Kromě střechy vítr v Bílovci utrhl také několik komínů, zničil střešní okna a posunul prodejní stánek.

Hasiči v souvislosti s větrem zaznamenali už téměř čtyřicítku výjezdů. Vesměs jsou to případy popadaných stromů nebo stromů hrozících pádem," dodal Jirouš. Nejvíce událostí hasiči evidují na Blanensku, následuje Brno a Brněnsko.

Vítr pustoší i hlavní město

Silný vítr v Praze lámal stromy a větve, shazoval tašky ze střech a v mateřské školce v Liboci utrhl kus střechy i s hromosvodem. Hasiči od rána vyjeli kvůli větrnému počasí k desítkám případů, přičemž více jich bylo mezi 12:30 a 15:30. Později se situace uklidnila.

Díky tomu byla po 18:00 ukončena pohotovost pro dobrovolné hasiče, řekla ČTK mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Kvůli větru, který může i v úterý dosáhnout až 90 kilometrů v hodině, doporučila Petra Fišerová z Lesů hlavního města lidem nevstupovat do parků a lesů. Hrozit tam budou pády stromů a větví.

"Z důvodu zachování vlastní bezpečnosti proto všem návštěvníkům doporučujeme maximální opatrnost, případně v době trvání silného větru nevstupovat do pražských lesů a parků, a to ani na značené cesty," uvedla v tiskové zprávě. Hasiči dnes odstraňovali následky silného větru po celé Praze, nejčastěji to ale bylo ve Vršovicích a na Vinohradech.

Vedle stromů popadaných na silnici řešili i spadlé plechy a billboardy. Ve Vršovicích například spadla výloha i s dřevěným rámem na auto, doplnila mluvčí. V Nuslích v pozdním odpoledni vítr uvolnil kus střechy na čtyřpodlažním domě.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

venxa ( 30. března 2015 20:17 )

Neplet do toho GI Joe konvoj. To mate za to jak jste se radovali kdyz meli prirodni katastrofy v US. Kdo jinemu jamu kopa......

antiall ( 30. března 2015 19:24 )

 To je jako rozvod, barák ,auto ,chata, peníze všechno fuč.

Zobrazit celou diskusi