Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KOMENTÁŘ: Kdo nás ochrání před šílenstvím ochránkyně našich práv?

Komentář Petra Holce: Anna Šabatová vyslala Romku do realitek. Jak to dopadlo?
Komentář Petra Holce: Anna Šabatová vyslala Romku do realitek. Jak to dopadlo?  (Autor: Foto Blesk - Jiří Nováček, archiv)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
30. března 2015
17:41

Ombudsmanka Anna Šabatová udělala pokus: do severočeské realitky vyslala romskou pracovnici Poradny pro občanská a lidská práva, aby si fiktivně zkusila pronajmout byt a zjistila tak, jestli náhodou nediskriminují na severu Romy, když jim byt nepronajmou. Romka nepřekvapivě uspěla...

Realitka Romce byt na přání majitele nepronajala. Výsledkem je, že majitelce realitky hrozí stotisícová pokuta, zatímco Romka podává žalobu pro nemajetkovou újmu kvůli snížení své důstojnosti a žádá odškodné.

Bizarnější příběh by nesepsal ani Franz Kafka. Zaprvé: je normální žalovat někoho za údajnou újmu vzniklou tím, že právě kvůli její možnosti předstíráte za peníze realitu? Pokud ano, pak musí žalobu pro nemajetkovou újmu podat všichni kontroloři, jejichž důstojnost snížili při předstírání reality tím, že je ošidili v restauraci nebo v šenku málem otrávili pančovaným vínem. Kdyby si totiž všichni ti vzali příklad z Romky, bude se brzy o odškodné soudit celé Česko. Záhy bychom zkrachovali ještě hůř než Řecko, tam totiž mají na odškodné aspoň bohaté Němce.

Zadruhé: Šabatová veřejně řekla, že majitelé realit sice mají právo se rozhodnout, koho neubytují, nesmí ale říkat, že to je kvůli tomu, že dotyčný je Rom; to totiž odporuje antidiskriminačnímu zákonu. Ombudsmanka tak lidi de iure nabádá, aby lhali, což určitě není v popisu její práce. Tam je spíš dobro, pokud vím.

Ano, spousta lidí skutečně byt Romům nepronajme, protože jsou Romové – a zvlášť na severu. Řekněme, že prostě nevědí, jak de iure ošetřit, že jim nájemníci z bytu neodnesou vše včetně zdí, jak se stalo nejen v Chánově. Možná by jim s tím mohla pomoct právě Šabatová, když má k ruce takhle zkušený právní aparát. A možná by její kancelář mohla zřídit i pojišťovací fond na sanaci případných majetkových újem majitelů bytů, jen pro jistotu.

Jestli ale chce ombudsmanka skutečně pomoct v boji proti rasismu, který se v Česku nejvíc týká právě Romů, měla by i s romskými pracovnicemi z Poradny pro občanská a lidská práva začít u jeho příčiny: tedy u Romů. A vysvětlit jim, že většinová společnost začne zapomínat na rasismus, až oni začnou akceptovat její základní pravidla slušného soužití. Zatím totiž má až příliš mnoho lidí pocit, že soužití s Romy naopak snižuje jejich důstojnost. A to doopravdy, bez předstírání.

pozorovatel2013 ( 10. srpna 2015 18:09 )

pani ombudsmanko, běžte do ***ovic, tam svým myšlením patříte nebo si nastěhujte tu svoloč domů. Já je mám v ulici a věřte si nebo ne, kradou mi dřevo atd. co není v baráku tak mi seberou a nic na ně nezabere. JÁ BYCH NEPRONAJAL CIKÁNŮM ANI HOVNO.TAK MADAM A KLIDNĚ MĚ MŮŽETE ŽALOVAT,NEJSEM RASISTA ALE VÁM BYCH S CHUTÍ NAKOPAL ***.

e.44 ( 21. dubna 2015 01:51 )

Mafián Babiš samozřejmě potřebuje odvádět pozornost od svých všiváren jak se dá

mirres ( 11. dubna 2015 08:43 )

Vy nemáte google? Zadejte volba ombudsmana 2014. A ANO, zjistíte, kdo.

henryj ( 5. dubna 2015 06:43 )

To je (!)

henryj ( 5. dubna 2015 06:42 )

Kdo ji tam dosadil je "SABOTÉR LIDSKÉHO PRÁVA" a za to by měl být vykleštěn,či jinka potrestán na těle.

Zobrazit celou diskusi