Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americký vojenský konvoj v Česku: Vojáky pokořila dálnice 1!

Autor: ČTK, dce, rvs, kru - 
29. března 2015
20:15

Jeden ze tří konvojů přijel z Polska se 40minutovým zpožděním. To se za Ostravou ještě o více než hodinu navýšilo kvůli tomu, že americká technika neobstála na české D1. „Je mi hrozná zima, ale vydržím,“ řekla na mostě u Hranic na Moravě Petra Jančičková.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nepředpokládá zásadní změny harmonogramu průjezdu amerických konvojů přes Českou republiku. Dílčí časové posuny lze ale podle něj očekávat i nadále. 

První konvoj měl zpoždění více než šest hodin – první jeho části totiž došlo palivo a museli čekat na další část, která vezla cisternu. První konvoj pro změnu nabral zpoždění na dálnici D1. Podle všeho jedno obrněné vozidlo nezvládlo terén naší známé dálnice.

Doprovod konvoje si převzala od polských kolegů česká vojenská policie. Na hranicích Američany z první části konvoje, která proti předpokladům dorazila téměř s hodinovým předstihem, za deštivého počasí sledovalo několik desítek lidí. Bylo mezi nimi také několik odpůrců konvoje s transparenty. Se zastánci konvoje a politiky USA se pustili do ostrých slovních potyček, častovali se nadávkami. Na místě jejich debatu mírnili členové policejního antikonfliktního týmu. 

Video Americký vojenský konvoj přijel do Česka. - Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Po odjezdu první kolony se na hraničním přechodu shromáždilo několik stovek lidí. Další tisíce lidí na konvoj čekaly podél silnice vedoucí přes Náchod. Celkem Českem projede do středy zhruba 500 vojáků na 115 vozidlech. Přesun má své odpůrce i příznivce. Na dálničním přivaděči zastavovala auta, aby řidiči mohli opětovat pozdravy mávajícím Američanům. Lidé je vítali s americkými a českými vlajkami v rukou. Konvoj doprovázejí ostravští motorkáři. 

Řada lidí přišla americké vojáky osobně pozdravit na polskou stranu hranice, kde měli krátkou zastávku. Někteří vojákům věnovali květiny, jiní krabice s pivem. Vojáky USA vítali americkými vlajkami a vlajkami NATO. 

Do areálu Vojenské akademie – Velitelství výcviku ve Vyškově, kde vojáci přenocují, by první část konvoje jedoucího přes Moravskoslezský kraj, měla dorazit okolo 15:00. 

Příslušníci americké armády se Českou republikou vracejí ze cvičení NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), které se konalo v pobaltských zemích a Polsku. Cílem konvoje je americká armádní základna u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic. 

Jejich cesta přes šest zemí, nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda), má demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítí ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině. Poslední americká vojenská technika by měla podle plánu opustit české území ve středu u Rozvadova.

kkkastr ( 31. března 2015 13:59 )

Pitomcům ve Vyškově stačí ke štěstí málo. Hlavně když je co pít a komu mávat. Až dojedou islamisti daj si ja hlavu utěrky a vezmou mávátka.

kkkastr ( 31. března 2015 13:41 )

No a ten nás zradil

kkkastr ( 31. března 2015 13:40 )

 Myslím, že Putin může být v klidu. Chudinky z US Army rozhodí kde co. Zapomenou natankovat, jsou z cesty unavení, drncá to...

kkkastr ( 31. března 2015 13:38 )

No kdyby ho ti komouši nepostavili tak nemáme nic jenom popadaný mosty a předražený zakázky

salto ( 31. března 2015 08:54 )

A Velká Británie???

Zobrazit celou diskusi