Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výkupné za Hanku a Tonču? Možná až 2 miliony dolarů!

Autor: zr - 
29. března 2015
14:17

Organizace IHH zajistila propuštění Hanči a Tonči. Nechce však sdělit nic konkrétního, mohla by tím uškodit stovkám dalších zajatců, které se snaží dostat na svobodu. Za Hanču a Tonču chtěli únosci 20 milionů dolarů. Český stát však s únosci nevyjednává…

Dívky zmizely před dvěma lety, vyjednávání o jejich propuštění trvalo organizaci IHH dva měsíce. Jaká však byla cena, za kterou se Hanča s Tončou dostaly na svobodu? Únosci požadovali 20 milionů dolarů (asi 507 000 000 Kč). Své požadavky ale během vyjednávání měnili, jak uvedl server Respekt.cz.

Přestože ministr vnitra Milan Chovanec razantně odmítá, že by česká vláda s teroristy vyjednávala, Sobotkův kabinet o výši výkupného údajně jednal. Tehdy se dostali k hodnotě 2 milionů dolarů.

Během dvou let, kdy byly dívky unesené, nebylo jasné, kde jsou zadržované ani v jakém jsou stavu. Do Čech ale dorazilo video, které nebylo vůbec uveřejněno, z kterého jasně vyplývalo, že dívky žijí. Druhé, které veřejnost rovněž neviděla, přišlo před dvěma měsíci!

Zástupce organizace IHH sdělil, že se jim podařil minimální kontakt. Rodiny směly dívkám poslat obuv nebo knihy. „Nevíme, zda byly v Pákistánu nebo v Afghánistánu,“ řekl zástupce IHH, „My jsme nejednali přímo s únosci, ale s jejich zástupci. Ani s dívkami jsme se nesetkali dříve, než byly propuštěny.“

Nyní jsou Hanča i Tonča bezpečně v České republice. Ze spárů teroristů je zachránila turecká organizace IHH.

Podle Pavla Bělobrádka měly dívky v jistém smyslu štěstí. Tady bylo velké štěstí, že v podstatě po tom únosu se obě dívky dostaly do rukou kriminálních živlů. Těm lidem šlo o výkupné, to znamená, že jim nešlo o to ta děvčata někde zavléci natrvalo nebo je zbavit života, což je svým způsobem vždycky pozitivní,“ řekl Bělobrádek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 30. března 2015 10:56 )

Sám nevím proč tu tratím čas se senilní zbohatlicí na prostředcích určených na opravy silnic. Co je to italika jsem ti opsal z Wikipedie, jestli víš, co to je.

kukuku ( 30. března 2015 10:54 )

Nejlíp to řekl Bělobrádek u Moravce: "Ještěže je unesla skupina, která to udělala kvůli výkupnému". Ale říkejme to potichu, aby to neslyšel náš vzor USA.

ivoadler ( 30. března 2015 10:13 )

Všichni mají plnou hubu ujišťování, že se s únosci (teroristy) nevyjednává, přitom je nad slunce jasnější a nad křišťál průzračnější, že se vyjednávalo. A jak to tak vypadá, tak se i platilo. Tyhle velkohubý kecy si můžete, páni politici, odpustit. Nikdo vám to nevěří.

honza54.. ( 30. března 2015 09:21 )

jen tečkuj debile, jednou se ti to nevyplatí a Šmuclerová ti zatne tipec

joun ( 30. března 2015 09:20 )

2 mil. dolarů za dvě blbky...

Zobrazit celou diskusi