Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkáza letu 4U9525: »Otevři ty zatracený dveře« křičel kapitán na Lubitze

Autor: zr, ČTK - 
29. března 2015
10:25

Černá skříňka odhaluje tajemství tragického letu: kapitán se zoufale snažil dostat se do kokpitu, kam ho druhý pilot Lubitz odmítal pustit. Křičel na něj, ať dveře otevře. Zdá se, že se Lubitz snažil kapitána z kokpitu vypudit víckrát během letu. Posílal ho na záchod a zpět už ho nepustil…

Kapitán letu 4U9525 se zoufale snažil dostat se do kokpitu a znovu získat kontrolu nad letadlem. To se mu bohužel nepodařilo.

Podle přepisů z černých skříněk vyplývá, že kapitán Patrick Sondheimer křičel na druhého pilota. „Otevři ty zatracený dveře,“ rozléhalo se celým letadlem. Lubitz ho nemohl neslyšet. Letadlo schválně navedl do Alp a zabil tak sebe a všechny lidi na palubě.

Záznam z černé skříňky začíná zcela normálně. Kapitán mluví k cestujícím, pak ale přichází změna. Zachycen je rozhovor kopilota Lubitze s kapitánem. Lubitz kapitánovi říká, že může jít na záchod kdykoliv, že on zatím převezme řízení. Také kapitána upozorňuje, že nešel na záchod v Barceloně.

I rozhovor s řídicí věží před přistáním byl krajně podezřelý. Lubitz používal slova jako „snad“ a „možná“. Když proběhly kontroly, které je potřeba provést před přistáním, Lubitz opět kapitána vybídl, aby šel na záchod… Kapitán skutečně odchází, je slyšet pohyb sedadel a o minutu později, v 10:29, začíná letadlo klesat. Klesá tak rychle, že se jej řídicí věž snaží kontaktovat, ale marně.

Krátce poté jsou slyšet hlasité rány, někdo buší na dveře a snaží se dostat do kokpitu, je slyšet kapitánův hlas. V pozadí se rozléhá křik vyděšených cestujících. Během několika hrozných minut kapitán křičí hlasitěji, opět vyzývá Lubitze, aby otevřel dveře, ten jej však neposlouchá. V 10:40 letadlo narazí do horského úbočí.

Také vyšlo najevo, že druhý pilot Lubitz žil na hraně – bál se svého zhoršujícího se zdravotního stavu. Jeho rozmazané vidění ho mohlo a mělo stát průkaz pilota.

Vyšetřování pádu letadla, při němž zahynulo všech 150 lidí na palubě, se v posledních dnech soustředilo zejména na osobu 27letého druhého pilota Lubitze. Německá prokuratura v pátek uvedla, že mladý muž trpěl nespecifikovanými zdravotními obtížemi, byl v trvalé péči lékařů, ale svou chorobu před zaměstnavatelem skrýval. Německá média tvrdí, že se léčil u psychiatrů a neurologů, údajně měl také problémy se zrakem.

Ačkoli panuje podezření, že druhý pilot navedl airbus k zemi úmyslně, vyšetřovatelé stále nevyloučili jako příčinu pádu technickou závadu.

 

ellka ( 29. března 2015 21:54 )

V clanku sa pise o komunikacii pred pristatim, leteli z Madridu, nachadzali sa nad Francuzskymi Alpami, cielove letisko bolo Dusseldorf, oni vsak uz pred preletom Alp komunikovali s riadiacou vezou o pristati?

.zkratik. ( 29. března 2015 18:37 )

nechlastej

.zkratik. ( 29. března 2015 18:36 )

baví tě to mě klonovat vrať sa do hrobu

gogo ( 29. března 2015 17:03 )

Jakého psychologa asi navštěvuje on. To musí být radost ho léčit..

asijo ( 29. března 2015 16:55 )

To ušáky moc nepotěšili,chtěli to svést na Rusko a prodloužit sankce.

Zobrazit celou diskusi