Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Francouzské prostitutky demonstrovaly: Nechtějí, aby jejich klienti byli trestáni

Prostitutky ve Francii protestovaly proti postihování zákazníků
Prostitutky ve Francii protestovaly proti postihování zákazníků  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
28. března 2015
20:57

Několik stovek prostitutek, většinou čínských nebo jihoamerických a maskovaných, dnes v Paříži manifestovalo proti návrhu zákona o prostituci, který zavádí mimo jiné přísné pokuty pro klienty prostitutek. Návrh zákona už koncem roku 2013 schválilo francouzské Národní shromáždění a od pondělí o něm má jednat Senát. 

Stovky žen, včetně transsexuálek, se sešly na pařížském náměstí Pigalle a vydaly se do čtvrti Belleville, což jsou hlavní centra prostituce ve francouzské metropoli. Většina demonstrantek měla obličej zahalený maskami, nebo jej schovávaly pod klobouky a šálami.

Návrh příslušného zákona původně předpokládal pokutu 1 500 eur za placený sex a zároveň zrušení deliktu nabízení prostituce na veřejnosti. Upravený návrh ale delikt, který byl uzákoněn v roce 2003, zachovává. 

„Jsme proti penalizaci klientů i proti deliktu nabízení prostituce,“ řekla podle AFP A-jing, prezidentka asociace čínských prostitutek. 

Pokud vstoupí zákon v platnost, bude patřit k nejpřísnějším v Evropě. Inspirací pro francouzské zákonodárce byl obdobný zákon, který platí od roku 1999 ve Švédsku.

Zobrazit celou diskusi