Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hanka a Tonča se setkaly s rodinami, ale domů zatím nemůžou

Autor: šim - 
28. března 2015
16:47

V sobotu ráno se po dvou letech v zajetí vrátily do Česka v Pákistánu unesené a držené Hana Humpálová (27) a Antonie Chrástecká (27). Domů zatím nesmí. Zůstávají v pražské nemocnici, kde podstupují testy a vyšetření. Rodiny se však s dívkami už mohly setkat.

Asi kolem sobotní 14. hodiny se do svého rodinného domu v Kladně vrátila Tončina maminka a sestra. Odmítly se však vyjadřovat. Blesk.cz se podařilo získat velmi kusé vyjádření Tončina nevlastního táty. "Samozřejmě jsme rádi, že je zpátky, víc to ale nebudu komentovat," řekl Blesk.cz.

Dívky zatím zůstávají v péči lékařů v Praze. Obě jsou podle fotek a videí viditelně vyhublé. Měly jen málo pohybu, celou dobu byly v jednom pokoji. Svěřily se, že i slunce nyní viděly po dvou letech poprvé. Turecká média napsala, že právě zhoršující se zdravotní stav pomohl vysvobození dívek. Nutně potřebovaly léky a odbornou pomoc.

Na videu, které zveřejnila turecká organizace IHH, která dívky ze spárů únosců vysvobodila, se dívky svěřily, že se nejvíc těší právě na setkání s příbuznými. „Jsem hodně netrpělivá. Protože o našich rodinách nic nevíme, jestli jsou v pořádku. Už bych je co nejdříve chtěla vidět, že jsou v pořádku, jak se budou usmívat a možná i plakat,“ řekla na videu Hanka, která pochází z Písku.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

„Nemůžu uvěřit tomu, že jsme na svobodě a že se setkáme s rodinami. Celé dva roky jsem čekala v jedné místnosti jen na tu chvíli, až se setkám se svou rodinou. To je to, co teď nejvíc chci,“ řekla na videu Antonie Chrástecká.

Zástupci státu informovali, že Hance a Tonče stát pomůže s návratem do normálního života. Po základních vyšetřeních v nemocnici jim bude poskytnuta také psychologická pomoc a péče.

"Samozřejmě jsme rádi, celou dobu jsme věřili, že se vrátí. Dva roky je strašně dlouhá doba, když si představím, že stejně dlouhou dobu jsem byl na vojně,“ řekl Blesk.cz jeden ze sousedů. "To jsou určitě moc rádi, vůbec jsem to nevěděla," nechala se slyšet další sousedka.

sheba ( 30. března 2015 13:05 )

Po tom, co mají za sebou se o ně neotře žádný normální chlap samy si zkazily život

catherin4 ( 30. března 2015 12:23 )

 Vyhublé? Však Hanka je ešte obéznejšia jak pred tým, o papanie zrejme núdzu nemala, možno je aj tehotná alebo krátko po pôrode. A Tonča je asi rovnaká ako bola čo sa týka hmotnosti, akurát zostarla o min. 30 let. Vyzerá jak 60-ročná pakistanská babča.

anka ( 29. března 2015 23:36 )

ty mas teda starosti

taktone ( 29. března 2015 23:26 )

no ptáka nemají ale kund.í chřipku by mít mohly

taktone ( 29. března 2015 23:25 )

No ale už jsou v ČR tak si ten hadr z palice už snad můžou sundat ne a ta s tím modrým šátkem vypadá jak vyžilá stařena

Zobrazit celou diskusi