Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zítra nastává letní čas - přijdeme o hodinu spánku: Je ten letošní poslední?

Ručičky hodinek nás zase přehodí do léta.
Ručičky hodinek nás zase přehodí do léta.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
28. března 2015
06:20

V České republice, jako ve většině evropských zemí, začne v noci na neděli platit letní čas. Ve 02:00 si lidé musejí posunout hodinky o hodinu dopředu, takže noc ze soboty na neděli bude o hodinu kratší. Letní čas, který letos skončí 25. října, se používá každoročně už 36 let, stále ale existují snahy ho zrušit. Motivací pro zavedení zimního a letního času byly energetické úspory během dvou světových válek. 

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé v letech 1915 a 1916, vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v roce 1979 za ropné krize. Do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců, od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců, tedy do konce října.

Evropská komise se bude v příštích týdnech zřejmě zabývat otázkou, zda má smysl v EU i nadále dvakrát ročně měnit čas ze zimního na letní a zpět. Na evropskou exekutivu se kvůli tomu obrátil lidovecký europoslanec Pavel Svoboda, který usiluje o to, aby byla zrušena evropská směrnice o úpravě letního času. Pak by se prý rozhodlo, zda zůstane jenom zimní, nebo letní čas.

Úspora energií, která byla primárním důvodem pro zavedení letního času, přitom v současnosti nemá opodstatnění. Mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž ČTK v minulých letech opakovaně řekl, že změna času zřejmě nemá na spotřebu elektřiny žádný vliv.

Lékaři a psychologové se shodují na tom, že na změnu času si lidé, zejména ti starší a děti, zvykají asi týden. Hůře si prý zvykají hlavně na letní čas, kdy musí fakticky vstávat o hodinu dřív.

Američtí vědci loni uveřejnili studii, podle níž den po zavedení letního času se o 25 procent zvyšuje počet srdečních záchvatů. Po přechodu na zimní čas jich naopak prakticky stejným poměrem ubylo. Studie ale také uvedla, že s jistotou příčiny růstu či poklesu infarktů po změnách času nemůže určit.

Dnes v noci se mění čas: Přijdeme o hodinu spánku, v 2:00 bude 3:00 Dnes v noci se mění čas: Přijdeme o hodinu spánku, v 2:00 bude 3:00 | Profimedia.cz, Archiv Blesku

gogo ( 28. března 2015 12:31 )

Lidé o Tobě říkají že jsi flegmatik, ale Tobě je to jedno, že...

gogo ( 28. března 2015 12:29 )

Změna času je naprosto nesmyslná, nezdravá a neodůvodnitelná. Vadí všem, ale co zmůže dnes stádo proti psychopatické bruselské smečce... Je jen pár států, které se tohoto nesmyslu zuby nehty drží a my jsme bohužel mezi nimi..

kdoasi ( 28. března 2015 11:01 )

No a co jako? Tyhle posuny časů jsou proti přírodě a jestli je večer o hodinu dýl vidět,je mi fuk.Díky tomu,že ráno vstávám o hodinu dřív,jsem stejně v osm večer k.o.

1pravda1 ( 28. března 2015 10:42 )

Rozumíš psanému textu? Delší den znamená že je déle světlo večer!!!

lipno ( 28. března 2015 10:40 )

Proč píšete "zimní", když je NORMÁLNÍ? Já zase letnímu říkám Hitlerův byť nesprávně

Zobrazit celou diskusi