Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ohromný výbuch v centru Mogadiša: Sedm mrtvých při teroristickém útoku na hotel!

Autor: ČTK - 
27. března 2015
16:32

Nejméně sedm lidí dnes zahynulo při útoku ozbrojenců z radikálního islámského hnutí Šabáb na hotel v centru Mogadiša, který je oblíben mezi vládními činiteli a poslanci. Oznámila to policie, podle které islamisté komplex zcela ovládli. Útočníci podle všeho zadržují neupřesněný počet rukojmích, mezi kterými jsou i vládní úředníci. Šabáb se již k činu přihlásil.

„Bojovníci Šabábu jsou na střeše a uvnitř hotelu. Není pro nás jednoduché tam vniknout,“ uvedla policie o útoku na hotel Maka Al Mukaram. Na něj se radikálové zaměřili v minulosti opakovaně. Asi před dvěma týdny u komplexu explodovalo auto naložené trhavinami, tehdy zahynuli dva lidé. 

Dnešní útok podle svědků začal odpálením sebevražedného atentátníka u vstupu do hotelu. Do budovy poté pronikli ozbrojenci. Před vjezdem do areálu jsou dvě zničená auta. Policie se obává, že počet obětí se ještě zvýší. Zraněných je prozatím hlášeno asi deset. 

„Za útokem na hotel Maka Al Mukaram jsme my, boje uvnitř nadále pokračují,“ sdělil Šabáb prostřednictvím svého mluvčího.

Milice Šabáb, které se hlásí k al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, díky tlaku afrických armád už však nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi