Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tluchoř a spol. se radují: Za vazbu kvůli kauze trafik dostanou 1,9 milionu

Exposlanci Tluchoř (vlevo) a Šnajdr (vpravo) mají důvod k úsměvu
Exposlanci Tluchoř (vlevo) a Šnajdr (vpravo) mají důvod k úsměvu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
27. března 2015
15:32

Ministerstvo spravedlnosti se dnes dohodlo s bývalými poslanci za ODS Markem Šnajdrem, Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem na ukončení sporu o odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě v kauze takzvaných trafik, což byl jeden z případů kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Dohromady dostanou 1,9 milionu korun. V soudním sporu exposlanci požadovali celkem zhruba 9,5 milionu korun.

Trojice zákonodárců si podle vyšetřovatelů nechala slíbit „trafiky“ v podobě lukrativních míst ve státní firmě výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu, a umožní tak podpořit tzv. stabilizační balíček vlády Petra Nečase. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a nelze je trestně stíhat.

Bývalí poslanci pak podali k soudu žaloby na stát, v nichž chtěli odškodné za stíhání a vazbu. Jejich žalobami se zabýval Obvodní soud pro Prahu 2. „Exposlanci se v rámci uzavřené dohody zcela vzdali požadavku na peněžní zadostiučinění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním, kterou by s největší pravděpodobností s ohledem na judikaturu v obdobných případech vysoudili, a své nároky již nebudou soudně vymáhat,“ uvedlo dnes ministerstvo spravedlnosti.

Šnajdr podle uzavřené dohody obdrží 524.500, Fuksa 847.502 a Petr Tluchoř 507.489 korun. Ministerstvo spravedlnosti zároveň uveřejní omluvu všem třem mužům.

V případu údajných trafik jsou obviněni expremiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly k pádu vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

jarypadlo ( 28. března 2015 09:10 )

ODStřeli,ODSunout,ODStavit,ODSoudit i se soudem.Nechodím volit kšeftaře s funkcemi.Porušli slib,měli dostat nepodmíněně aspoň 3roky.ODSkodnění doufám budou platit nezkorumpovaní soudci.

ruudazvostravy ( 27. března 2015 21:16 )

Tak že Tlučdrška sy bude moct za ty lóve konečně dát srounat tu pusynku,kerá mu vot toho lhaní de šejdrem,ko*kot velkomožnej.

4858 ( 27. března 2015 17:32 )

Tady se může radovat jen ten Ištván z Olomouce a ten podplukovník traktorista z Pohořelic,že stát je blbej a tu akci s vazbou jim nenechal zaplatit,ted jeste budete platit těm špionum zpravodajcům od Nečase z Morave s tou milenkou

zauber ( 27. března 2015 17:18 )

Refrén: To jsou ti kluci jak se patří, jak já je znám. Těm fandí každý kdo je spatří a hned jim zahrát dá. Našli ve tmě světlo a cestu v tunelu nám přiblíží...

lalia ( 27. března 2015 16:57 )

Takový bor. del ? Za to byli podrazáky jim ještě platit ? To už není možné,takže poslanci mohou všechno.Podvádět atd.Že jim není hanba všem,nemám slov ! Kdy už konečně tu imunitu zruší.?????

Zobrazit celou diskusi