Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pilot-zabiják: V jeho bytě našli neschopenky od dvou lékařů. Byl u nich naposledy 2 týdny před smrtí

Autor: shp - 
27. března 2015
12:57

Andreas Lubitz (†27), muž, který navedl let 4U9525 na francouzské Alpy vstříc zkáze, se poslední rok a půl léčil na psychiatrii! Policie v jeho bytě našla důkazy, že trpěl psychickou poruchou. Jak je možné, že tento muž mohl usednout do kokpitu? Sám šéf Lufthansy, pod kterou nízkonákladové aerolinky Germanwings spadají, přiznal, že své piloty posílají na psychologické vyšetření jen jednou...

Zásadní odhalení vyšetřovatelů přineslo prohledání Lubitzova bytu v Düsseldorfu, ve kterém žil se svou přítelkyní. Policie v něm totiž našla vypsanou a roztrhanou neschopenku, podle které neměl vůbec v úterý 24. března nastoupit do práce. V ten den navedl airbus se 150 lidmi na palubě do francouzských Alp.

„Zajistili jsme dokumenty lékařské povahy, které ukazují na existující onemocnění a jemu odpovídající lékařská ošetření,“ uvedla vyšetřující prokuratura v prohlášení.

Lubitz prý neschopenku roztrhal zjevně proto, že na jejím základě by pravděpodobně delší dobu nemohl létat. Jeho lékař přitom byl vázán profesionální povinností zachovat mlčenlivost.

Potvrzení se v bytě našlo hned několik. Podle deníku Rheinischer Post byly vystavené od různých lékařů, neurologa a psychiatra. Düsseldorfská univerzitní nemocnice uvedla, že Lubitz nemocnici navštívil pro „potvrzení diagnózy“, a to v únoru 2015 a naposledy 10. března. Další detaily lékaři sdělit odmítli s odvoláním na lékařské tajemství. V nemocnici ale podle Rheinischer Postu Lubitz nebyl kvůli psychickým problémům, jak se předpokládalo, ale kvůli nemoci fyzického charakteru.

Německý bulvární deník Bild dnes napsal, že Lubitz se před šesti lety léčil s depresivní poruchou, musel dokonce přerušit letecký výcvik v americkém Phoenixu a půldruhého roku byl v psychiatrické péči. V roce 2009 u něj byla diagnostikována "doznívající těžká depresivní epizoda", tvrdí Bild. Pilot podle něj kvůli depresím v leteckých kurzech několikrát propadl, ale nakonec výcvik absolvoval.

Německá policie nyní také prověřuje, zda Lubitz nepřestal brát předepsané léky, aby se na ně nepřišlo při lékařských testech pro piloty. Vyslýchali proto zaměstnance lékárny, která je poblíž Lubitzova düsseldorfského bytu. Podle deníku Daily Mail tam kopilot chodil s předpisy na zatím neznámé medikamenty pravidelně.

Video Pád letadla Germanwings: Infografika - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Psychologickými testy letecké společnosti přesto prošel. To potvrdil i sám šéf Lufthansy. „Prošel vstupním psychologickým testem. Absolvoval i pravidelnou zdravotní prohlídku. Pravidelné psychologické vyšetření u nás není,“ přiznal Carsten Spohr. Kdyby bylo, možná by se Lubitz do kokpitu nedostal.

Vypsaná neschopenka od psychiatra, ke kterému Lubitz docházel, evidentně nestačila. Kopilot ji svému nadřízenému v Germanwings nepředal a nastoupil do letadla. Jeho přátelé vždy říkali, že létání bylo jeho snem. Ten se mu po lékařské diagnóze nejspíš rozplynul.

Je pilot povinen nahlásit psychickou poruchu?

„Když lékař zjistí psychickou poruchu u svého pacienta, je povinen změnu svého stavu oznámit aerolinkám, u kterých je zaměstnán. Pokud tak neučiní, jde o přestupek,“ řekl Blesku bývalý pilot.

Jaký je mechanismus na letištích, kontroluje někdo před odletem piloty kvůli jejich zdravotnímu stavu?

„Je to vyloženě na pilotovi, který sám posoudí svůj zdravotní stav a schopnost letět. Případně nahlásí nachlazení nebo jiné problémy. Kdysi byl na pražském letišti lékař, který posuzoval zdravotní stav pilota před každým letem a mohl ho v případě zjištěných problémů ze služby vyřadit. Od toho se upustilo v polovině devadesátých let, teď je to čistě na pilotech samotných. Před letem se jen namátkově kontroluje, zda piloti neužili před službou alkohol,“ sdělil pilot, který si nepřeje být jmenován.    

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 28. března 2015 09:11 )

Trocha černého humoru - doporučuji Germanwings - je téměř nulová pravděpodobnost, že by se to stalo dvakrát za sebou ve stejné letecké společnosti

nojasne ( 28. března 2015 05:30 )

Proč by přečtení schránky z hlasovým záznamem trvalo čtrnáct dní, to platí u té druhé skříňky. Proč by nemohl psychicky onemocnět i pilot ? Co je divného na roztrhané neschopence ? Jediný co pořádně smrdí, jsou Putinovi mírové kecy.

nojasne ( 28. března 2015 05:26 )

Jasně. Oni jsou u nás a na západě hřbitovi plné lidí, které nezabila jejich nemoc, ale umřeli při ní hlady. Jeďte na Kubu, tam ten socialismus ještě maj.

nojasne ( 28. března 2015 05:11 )

Takže to je jasný. Pomalu se u něj začalo projevovat nějaké neurologické onemocnění, např. roztroušená skleróza, takže z toho byl špatnej a začal si léčit deprese.

xxxx678 ( 27. března 2015 19:30 )

Já mám tak ráda - éra.A teď,tohle

Zobrazit celou diskusi