Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Americká kolona, která projede Českem: Transportéry, legendární Humvee i těžké náklaďáky

Autor: ČTK - 
27. března 2015
11:19

V neděli přes tři hraniční přechody vjede do Česka konvoj americké armády, který se bude vracet ze cvičení v Estonsku na svou německou základnu. Jízda dragounů čítá 118 vozů a přes 500 vojáků. Kolonu budou tvořit slavné Humvee, obrněné Strykery a vojenské náklaďáky.

Armádní konvoj pojede přes naše největší města Armádní konvoj pojede přes naše největší města | Archiv Blesku

OBRNĚNÝ TRANSPORTÉR STRYKER

Osmikolový obrněný transportér, který americká armáda používá od roku 2002. Do ukončení výroby loni v listopadu jich pro pozemní síly USA vzniklo zhruba 4500, nasazeny byly v Iráku i Afghánistánu. Podobně jako jiná vozidla svého druhu existuje v řadě variant - od té základní pro přepravu vojáků přes velitelské či průzkumné vozidlo, ženijní a zdravotnickou verzi až po stíhač tanků nebo verzi určenou pro chemický průzkum.

Obrněnci Stryker Obrněnci Stryker | Archiv

Základní verze Strykeru má dvoučlennou posádku a uveze devět plně vyzbrojených vojáků. Je dlouhá 6,95 metru, široká 2,72 metru a vysoká 2,64 metru. Hmotnost obrněného transportéru činí 19 tun, s motorem o výkonu 350 koňských sil dosáhne maximální rychlosti téměř 100 kilometrů v hodině; dojezd činí 500 kilometrů.

Pro srovnání, taktéž osmikolový Pandur používaný českou armádou má v základní verzi dvoučlennou posádku a uveze 12 vojáků. Váží 20,5 tuny, je dlouhý 7,5, široký 2,7 a vysoký 2,1 metru (výška bez střelecké věže). Motor má výkon 450 koní, Pandur může jet až 105 kilometrů v hodině a dojezd má 700 kilometrů.

Výrobcem obrněného transportéru Stryker je koncern General Dynamics, tedy stejná firma jako v případě Panduru. Ten byl ovšem zkonstruován v Rakousku firmou Steyr, zatímco kořeny Strykeru sahají do Švýcarska, kde jeho předchůdce jménem Piranha vyvinula už začátkem 70. let firma MOWAG (později pohlcená General Dynamics).

Piranha a její varianty patří k nejrozšířenějším obrněným transportérům západní provenience, i bez započtení Strykerů jich vzniklo téměř 10.000, velmi často v licenci. Americké ozbrojené síly převzaly první z nich již téměř 20 let před zahájením výroby Strykeru, od roku 1983 má totiž námořní pěchota ve výzbroji zhruba 750 transportérů LAV-25, tedy v Kanadě vyráběné licenční verze Piranhy.

Předchůdce Strykerů Piranha Předchůdce Strykerů Piranha | wikipedia.cz

HUMVEE

Víceúčelové vozidlo, které se už během první války v Perském zálivu stalo ikonou americké armády. Název vozu, který v amerických ozbrojených silách začal v polovině 80. let nahrazovat jeepy, vznikl zkomolením zkratky HMMWV (z anglického High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, česky Vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo). Základní model uveze čtyři vojáky, existují ale i další verze včetně sanitní či nesoucí rakety.

Legendární Humvee Legendární Humvee | Archiv

Kromě amerických vojáků je používají ozbrojené síly asi 50 zemí světa, včetně ČR (čeští vojáci zejména v zahraničních misích). Humvee měl původně sloužit hlavně logistice v zázemí a nebyl navržen do bojových akcí, až dodatečně vznikly jeho obrněné varianty. Zkušenosti z Iráku a Afghánistánu ale ukázaly, že ani ty nejsou schopné dostatečně ochránit vojáky zejména před improvizovanými náložemi.

Malá automobilka AM General vyrobila od roku 1984 na 280.000 Humvee. Popularita vozu vedla i k vývoji civilní verze Hummer H1, o jejíž vznik se zasloužil Arnold Schwarzenegger. Později vznikly pod taktovkou firmy General Motors modely H2 a H3, ty ale měly s původním vojenským modelem společný jen design a v roce 2010 značka zanikla.

Arnold Schwarzenegger v Hummeru Arnold Schwarzenegger v Hummeru | profimedia.cz

PODPŮRNÉ VOZY

HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck - těžké taktické nákladní vozidlo s vysokou pohyblivostí) slouží v amerických ozbrojených silách od roku 1982. Základní osmikolová verze může sloužit například jako vyprošťovací vozidlo či cisterna, desetikolová varianta pak funguje jako základ systému pro přepravu vojenských kontejnerů. Mohutný vůz se dvěma řiditelnými nápravami dokáže překonat i velmi těžký terén, používá se i jako nosič raketových systémů Patriot.

Hemtt - Heavy Expanded Mobility Tactical Truck - těžké taktické nákladní vozidlo s vysokou pohyblivostí Hemtt - Heavy Expanded Mobility Tactical Truck - těžké taktické nákladní vozidlo s vysokou pohyblivostí | Archiv

FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles - rodina středních taktických vozidel) slouží v americké armádě od začátku 90. let, vozy s trambusovou kabinou postupně nahradily "tradiční" náklaďáky s kapotovaným motorem. Existují v několika variantách, jež se liší nosností (typicky 2,5 a pět tun), počtem náprav, provedením kabiny i nástavbami (například valník s plachtou nebo tahač návěsů). Základem řady, již dnes podobně jako HEMTT vyrábí specializovaná automobilka Oshkosh Corporation, byl v Rakousku vyráběný nákladní vůz Steyr 12M18.

FMTV FMTV | archiv

M915 - tahač návěsů, který vychází z civilního nákladního vozu automobilky Crane Carrier Company a jejž americké ozbrojené síly používají od konce 70. let. Během let vzniklo postupně několik variant, včetně lehce pancéřované. Všechny slouží zejména pro rychlou přepravu nákladů i vojenské techniky po zpevněných komunikacích.

Tahač M915 Tahač M915 | Archiv

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cipisek134 ( 28. března 2015 11:00 )

moiaza:

cipisek134 ( 28. března 2015 11:00 )

repelos: Pod oba tvoje příspěvky se podepisuju.

undurundu ( 27. března 2015 22:37 )

Pozor pozor ty kurvy, tu budou dlouho tleskejte, plesejte vivat aleluja,kde stoupla USnoha .......... See in map!

zkzkz ( 27. března 2015 20:38 )

zkzkz ( 27. března 2015 20:38 )

Zobrazit celou diskusi