Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trest pro provozovatele přerovského lazaretu hrůzy: Dostal půlmilionovou pokutu

Autor: ČTK - 
27. března 2015
09:57

Provozovatel přerovského lazaretu hrůzy Pavel Mirga dostal od olomouckého krajského úřadu pokutu 550.000 korun, protože jeho ubytovací zařízení nebylo řádně registrováno. Lidé tam navíc žili jako zvířata, hladověli a téměř nikdo se o ně nestaral.

Do zanedbané ubytovny v těsném sousedství přerovské chemičky bylo z léčeben dlouhodobě nemocných z celé země postupně svezeno zhruba 40 lidí. Poté, co na jejich neutěšenou situaci na začátku letošního roku upozornila senátorka Jitka Seitlová, byli všichni klienti převezeni do domovů důchodců v místě trvalého pobytu a jejich životní podmínky se výrazně zlepšily.

„Krajský úřad vydal rozhodnutí, jímž ukládá osobě, která provozuje ubytovnu v Přerově, pokutu 550.000 korun. Uložena byla z důvodu, že činnosti, které provozovatel poskytoval, odpovídaly svým charakterem sociální službě. Pro tu ale provozovatel ubytovny neměl příslušné oprávnění, tedy registraci,“ uvedla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

Čtyři desítky klientů většinou s amputovanými končetinami či umělými vývody se podařilo přemístit sociálním pracovníkům během necelého měsíce. Poslední postižení lidé ubytovnu opustili na začátku března. Velké stěhování nastalo poté, co provozovatel Mirga oznámil, že jim neprodlouží od 28. února smlouvu. Reagoval tak na to, že s ním krajský úřad zahájil správní řízení. O ubytovnu se zajímají také policisté, kteří prověřují podané trestní oznámení.

Podle informací ČTK klienti zařízení platili měsíčně za ubytování 7000 korun, dalších 3500 korun je stála strava. Jednalo se o cenu na osobu bez ohledu na to, kolik lidí bylo na pokoji ubytováno. Na jednom pokoji žilo až pět lidí. V celé ubytovně v Dluhonské ulici bylo na konci ledna 88 lidí, zdravotně postižených tehdy byla téměř polovina.

Podnikatel Mirga má dluhy, kvůli kterým v roce 2012 na sebe podal insolvenční návrh. Předešlé pokuty úřadům podle informací ČTK nezaplatil. Mirga, který insolvenční návrh nakonec stáhl, vlastní ubytovnu i přilehlý pozemek. Z katastru nemovitostí vyplývá, že už čelil několika exekucím a na ubytovnu byl vydán exekuční příkaz k prodeji. Mirga se může dražbě vyhnout, pokud dluhy zaplatí nebo nabídne jiný majetek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oliiiii3 ( 7. dubna 2015 13:27 )

A co tahle rodina , decka a pribuzenstvo, nikdo o tom nevedel. Nejspise jim to bylo jedno hlavne ze je meli s krku.

govana ( 7. dubna 2015 10:23 )

to je zase výsměch společnosti....Takovým týpkům by mělo automaticky zakázat provozovat tento typ podnikání.Půl milionu?To si vydělal z dávek od státu a pacientech za chvíli ,zajímalo by mne dokdy to má zaplatit a zda se dovíme kdy to zaplatil...

majojo ( 27. března 2015 13:40 )

 A kdo asi předpokládá, že ji ten zmetek zaplatí? A přitom by stačilo, aby prodal jeden ze svých zlatých řetězů.

doktorsafranek ( 27. března 2015 11:30 )

Mně se to tak úpně nejeví. Ten chlap snad musel platit nějaké lidi, kteří odnášeli nočníky, někde je vylévali a čisdtili.Ti obyvatelé snad 3 x denně dostávali nějaké jídlo. Někteří zřejmě neměli ani peníze na zaplacení a ten chlap je nevyhodil..

petrkramnypresident ( 27. března 2015 11:18 )

No prachy už bude mít někde ulité ve zlatě...

Zobrazit celou diskusi