Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslal Kovarčík miliony z amnestie na švýcarské konto? Upozornili jsme dopisem Švýcary, říká protikorupčník

Video se připravuje ...
Autor: vr, simao - 
26. března 2015
21:00

Jsou to divoké spekulace. Ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka promluvil v Blesk TV o tom, co může spojovat zesnulého Petera Kovarčíka s Klausovou amnestií - peníze, které údajně skončily na účtu ve Švýcarsku. Své podezření fond sdělil dopisem švýcarské prokuratuře. Případem se tak patrně již zabývají úřady. Spojitost s Kovarčíkem však potvrzená není.

Podnikatel Peter Kovarčík zemřel podle deníku Právo těsně předtím, než ho začala šetřit protikorupční policie. Otazník se přitom vznáší nad kontem ve Švýcarsku, se kterým údajně mohl disponovat. „Suma 25 milionů eur může podle neověřené informace pocházet z úplatků souvisejících s amnestií,“ uvedl v dopise pro švýcarskou prokuraturu Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci, který založil miliardář Karel Janeček.

Zaslání dopisu Švýcarům pak Soukenka vysvětlil v Blesk TV. „Přistoupili jsme k tomu, že jsme to v podstatě co v nejkratším možném termínu poslali švýcarské prokuratuře. Protože jsme vycházeli z toho, že jestli by byla pravda, že tam ty peníze skutečně leží, tak by byl prostor pro tu švýcarskou stranu ty peníze případně zabavit, obstavit,“ uvedl Soukenka v rozhovoru s moderátorem Davidem Vaníčkem.

„Ta informace, kterou jsme obdrželi, byla – my ji nazýváme – signální. Snažili jsme se ji ověřit, ale jsme nadační fond, nemáme možnost nahlížet na výpisy z účtů,“ pokračoval Soukenka. Ohledně tohoto podezření byl již vypovídat i na české policii. „Právě proto, že se nám nepodařilo dokázat na sto procent, že tou osobou, která ten účet ovládala, je Peter Kovarčík, tak proto jsme to posílali švýcarské prokuratuře,“ dodal. Nadační fond proti korupci prý přitom měl informaci, „že existovali lidi nebo skupiny lidí, kteří se snažili profitovat z toho, že mají blízko k prezidentu Klausovi.“ Kšeftoval Kovarčík skutečně s Klausovou amnestií?

Video Úplatky za amnestie? Víme, že v tom jel Kovarčík i Klaus, říká šéf protikorupční nadace - David Vaníček, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Exprezident Klaus dnes přednášel v Bratislavě a oficiálně nereagoval. Podle informací z jeho institutu (IVK) ale považuje nařčení za nehorázné. Rozhořčení však projevil jeho mluvčí Petr Macinka. „Prokurátor, který cítí šanci, že by mohl ve prospěch Švýcarska zabavit větší množství peněz, nakonec ve spolupráci s legendárním fondem proti korupci odhalí, že to byl Václav Klaus, kdo zastřelil prezidenta Kennedyho,“ napsal ironicky Blesku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 11. dubna 2015 09:35 )

vlaku ( 28. března 2015 16:14 )

Děda Santa je za vodou a jen se směje. Hlavně, že nabádal celý národ k utahování opasků. No, nyní by se mohlo v utahování pokračovat. Ne však pod břichem, ale pod krkem ! Chobotnice jako prase. Tfuj !

maruch ( 28. března 2015 12:50 )

A kdy už konečně toho zmr.da zmr.dů Klause obviníte ,zavřete a zabavíte majetek.

gogo ( 28. března 2015 12:21 )

Je dojemné, když výjimečně použiji vulgární slovo (v tomto případě to bylo "svi*ně") a cudný a puritánský Blesk mi ho cenzuroval..

gogo ( 28. března 2015 12:20 )

A tak to bude i nadále. Demokracie bohužel nemůže nic jiného zplodit. Je to vždy nástup psychopatů z jedné party, kterou po "svobodných volbách" vystřídají u koryt jiné ***. Otec vlasti by jim dal setnout hlavy, ale máme svobodu.. Žádá slušná strana a slušný politik nemohou existovat.

Zobrazit celou diskusi