Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poničili symbol Českých Budějovic: Vandal růžově posprejoval kašnu Samsona

Autor: hra - 
26. března 2015
20:29

Symbol Českých Budějovic, barokní Samsonovu kašnu na náměstí Přemysla Otakara II., poničil vandal. Památku posprejoval, stejně jako i další domy ve městě. Čmáranice se objevily na žulovém podstavci kašny jen pár hodin poté, co sochu Samsona navlékli skalní fanoušci hokeje do dresu HC Motor ČB.

„Posprejovaná je i zeď radnice, dveře do plovárny a další objekt. Hledáme sprejera, hrozí mu obvinění z poškození cizí věci,“ řekla policistka Štěpánka Uhlířová. Policisté prohlíželi záznamy z městských kamer, na kterých se objevila podezřelá skupinka lidí.

Podle památkářů bude poškození kašny zřejmě nevratné. „Dosud si od tohoto symbolu města drželi všichni odstup. Odstranění z kamene je technicky velmi náročné a je pravděpodobné, že stopa po nápisu zůstane,“ řekl šéf Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Samsonova kašna

Na náměstí Přemysla Otakara II. byla postavena v letech 1721-1727. Barokní kašna o průměru 17 metrů je jednou z největších svého druhu v zemi. V jejím středu vystupuje z vody sokl se čtyřmi chrliči. Stojí na něm 4 postavy atletů, podpírající kruhovou mísu. Na vrcholu kašny je plastika biblického Samsona bojujícího se lvem.

 

gabreta ( 26. března 2015 21:24 )

To může udělat jen ignorant a blb z naší zlaté mládeže! Ale tak nějak mi to připomnělo "Růžovej" tank na Smíchově. Vlastně to byl protest!!!

Zobrazit celou diskusi