Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladý kopilot měl tajemství: Trpěl depresemi a vyhořením

Autor: ljš, ČTK - 
26. března 2015
17:38

Pilotovat airbus byl jeho sen. Když Andreas Lubitz (27) získal místo u Germanwings, byl podle lidí z aeroklubu, kde se učil létat s kluzákem, nadšený. Popisují ho jako veselého, i když tichého mladíka. Jenže mladý kopilot měl podle všeho i velmi temné tajemství... Před šesti lety trpěl depresemi a přerušil proto výcvik. Vrátily se mu?

Lubitz, kterému bylo 28 let, pocházel z města Montabaur v německém Porýní-Vestfálsku. Měl dobré rodinné zázemí, jeho otec je úspěšný podnikatel, matka pracuje jako učitelka klavíru. V jejich domě se zřejmě zdržoval poměrně často, vlastnil ale také byt poblíž düsseldorfského letiště.

Jeden z Lubitzových známých z leteckého klubu televizi n-tv řekl, že šlo o "zdrženlivého muže, žádného bláznivce, jací se někdy v letectví vyskytují". První kontakt s létáním prý měl už ve 14 letech. Podle dalšího člena leteckého klubu Petera Rückera byl Lubitz veselý, ale někdy trochu tichý. Ještě na podzim měl přítelkyni, detaily o jejich vztahu ale neznal. Podle některých médií spolu ale v Düsseldorfu před tragédií bydleli.

Lubitz začal podle šéfa Lufthansy Carstena Spohra s pilotním výcvikem v roce 2008 a po jeho dokončení pracoval několik měsíců jako doprovod. Spohr přiznal, že Lubitz před šesti lety výcvik na nějakou dobu přerušil. "Bylo to víceměsíční přerušení. Proč se tak stalo, bohužel nevím. Když u nás někdo přeruší výcvik, musí ho znovu podstoupit a prokázat, že je způsobilý k létání," řekl.

Lubitzova bývalá spolužačka byla ale o důvodech přerušení sdílnější. "Byl viditelně vyhořelý, trpěl depresemi. Cítil na sebe velký tlak," řekla deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pak se ale dal dohromady a prošel všemi lékařskými i psychologickými testy, takže mohl v roce 2013 nastoupit na Airbus A320, tedy na stejný typ stroje, který v úterý havaroval.

Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by úterní tragédie měla teroristický rozměr. Francouzská prokuratura uvedla, že nebyly objeveny žádné záznamy o možných kontaktech druhého pilota havarovaného airbusu s teroristy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lamonita ( 28. března 2015 18:16 )

FAKTA: 1. Letadla jsou v dnešní době řízena počítačem, ze země, piloti jsou v dnešní době již jen takový psychologický doplněk pro cestující aby neměli blbý pocit z toho, že v kokpitu nikdo nesedí, že je řídí počítač, pilot nemá žádnou možnost provést úkon aby letadlo poslal k zemi, nejde to, počítač by toto automaticky zaznamenal, vyhodnotil jako chybu a opravil to, 2. Běžně když spadne letadlo tak je v celku, poničené, na tři kusy cca, rozlomené, křídla rozlomené, v nějakém okruhu úlomky, lidská těla jsou vždy téměř vcelku, zde je letadlo rozstříštěné na tisíce kousků, těla na 600 kusů, toto letadlo vybuchlo již ve vzduchu 3. Vždycky, vždycky jsou nalezeny obě dvě černé skříňky, zde údajně zatím jen jedna, samozřejmě že tu druhou důležitější skříňku, která zaznamenává počítačová data o letu mají, ale je na ní důkaz 4. Z jakéhopak asi důvodu odmítli piloti nad touto oblastí létat ? Zdůrazňuji nad touto oblastí. Z jakéhopak asi důvodu dostali všichni piloti přímý zákaz o tomto mluvit, podmíněné okamžitým propuštěním ? Dejte si do kupy fakta, a nenechte si zahltit mysl lží, lidi se totiž umí docela dost dostatečně dobře spokojit se lží, a tu pak šířít dále, na to spoléhají, ale neumějí se již zamyslet nad fakty, ti totiž říkají pravdu!!! http://orgo-net.blogspot.cz/2015/03/obrovska-kryci-operace-fbi-pro-utajeni.html http://orgo-net.blogspot.cz/2015/03/test-americke-laserove-zbrane-znicil.html

dzambulka007 ( 26. března 2015 23:17 )

To je snad logické, že děcko učitelky nebude normální.

soorry ( 26. března 2015 19:57 )

letenky pro ne-pří-zpuso-bivé a 1 blázen pilot.

andinenka ( 26. března 2015 19:14 )

"...prošel všemi lékařskými i psychologickými testy..." U nás prošla psychotesty i Barbora Orlová, mnohonásobná útočnice nožem a vražedkyně ze Žďáru. Hmm, asi mají v Německu stejně kvalitní metodiku oněch testů...

sugarbitter ( 26. března 2015 18:00 )

Jestli byl t terorista ten v Brodě, tak tento také. Tihle jsou všichni ujetí.

Zobrazit celou diskusi