Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek: Proti konvoji se bouří posttotalitní zombie, zvedá se mi žaludek

Autor: simao, ČTK - 
26. března 2015
17:19

Americký konvoj se blíží do Česka, momentálně je v Polsku. Podle Miroslava Kalouska proti jeho průjezdu protestují „posttotalitní zombie“. Podle Miloše Zemana konvoj někteří „blázni“ přirovnávají k okupaci. Cesta 118 amerických armádních vozidel však nadále budí vášně. 

„Zvedá se mi žaludek z posttotalitních zombie, kteří protestují proti průjezdu americké vojenské kolony na našem území. Hystericky vyvádějí, jako by se blížila okupační vojska. Blíží se přitom partner v rámci spojenectví, díky kterému nás už snad nikdo okupovat nebude,“ napsal na svých internetových stránkách exministr Miroslav Kalousek (TOP 09).

Proti konvoji protestují především komunisté. „Jakákoli demonstrace síly, která nutně vyvolá reakci druhé strany, jen zhoršuje již tak napjatou situaci. Vztahy mezi Západem a Ruskem jsou dnes nejhorší v novodobých dějinách,“ upozornila KSČM na svém webu. „Myslím si, že tady nemají cizí vojáci co dělat. Zvlášť vojáci, kteří když kamkoliv přišli, tak byli zabíjeni civilisti, ženy, děti,“ dodala pro Lidovky.cz poslankyně KSČM Marta Semelová.

Na nesouhlasné reakce s americkým konvojem poukázal na konci své návštěvy Libereckého kraje i prezident Zeman. „Někteří blázni říkají třídennímu průjezdu amerického konvoje, že se jedná o americkou okupaci. Blázni jsou na obou stranách,“ glosoval Zeman neshody a občasné radikální názory.

V Polsku přichystali koláče a zubrovku

Americký konvoj se přesunuje z Estonska na základnu v Německu. Nyní je v Polsku. Velkou pozornost vzbudil v Bialystoku, kde vojáky vítalo více než tisíc obyvatel tohoto města. Američané jim ukazovali svoji techniku, zejména 18tunové transportéry Stryker. „Ať kluci poznají naši pohostinnost,“ řekl podle portálu wyborcza.pl starší muž. „Koupil jsem jim šály s nápisem Polsko, ale pak jsem si řekl, že když je taková kosa, přijde vhod i kořalka,“ vyprávěl, proč vojákům na hlavní náměstí v Bialystoku přinesl i zubrovku, která pochází z tohoto regionu.

„Cítíme se jako filmové hvězdy,“ smáli se vojáci, s nimiž se mnoho lidí fotilo. „Tak srdečné přivítání jsme nečekali,“ citovala televize TVN24 jednoho z Američanů z operace Dragoon Ride (Dragounská jízda). „Je důležité, aby Poláci viděli alianční vojáky, kteří se účastní cvičení, aby je viděli ve své zemi a pocítili, že nejsou sami,“ uvedl bezpečnostní poradce polského prezidenta generál Stanislaw Koziej.

V Česku přivítají vojáky koncerty i historická technika

Konvoj projede Českem od neděle do středy. Přivítají jej dva koncerty, motorkáři se stroji Harley Davidson či historická technika americké armády. Větší uvítání chystají například u Olomouce či v Náchodě, ale i v Liberci a Vyškově, kde budou Američané nocovat.

Největší akce jsou naplánovány na pondělí a úterý do Prahy. Uskuteční se tam i akce příznivců historických vojenských klubů. V pondělí centrem metropole projede „čtvrtá kolona“, kterou bude tvořit 50 až 60 historických vozidel americké armády a asi 120 lidí z historických spolků. V úterý se v hlavním městě uskuteční dva koncerty. Jeden bude odpoledne od 16:00 do 18:00 přímo před ruzyňskými kasárnami, druhý večer v podniku La Fabrika. Zahrát a zazpívat na nich mají třeba David Koller, Eva Pilarová nebo Jiří Suchý.

cid2000 ( 27. března 2015 16:04 )

Vojna s Ukro-nacisty musí být.Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku.Válka jest jistá.Srbsko a Rusko nám pomůže v té válce S Ukro-nacisty a C.I.A./USA.Bude se to řezat.Válka bude, víc vám neřeknu.,,Dobro došli.“

zadnice ( 27. března 2015 15:11 )

„Zvedá se mi žaludek z posttotalitních zombie, kteří protestují proti průjezdu americké vojenské kolony na našem území. Hystericky vyvádějí, jako by se blížila okupační vojska." A mně se zvedá žaludek jen zaslechnu jméno KALOUSEK!! !

eliska963852 ( 27. března 2015 12:08 )

Jenom hlupákům.

jity ( 27. března 2015 10:26 )

Kalousek se lidem vyšklíbá a opovrhuje jimi to jste vystihl velmi přesně. Na toho by mělo také dojít, ale ještě neni všem dnům konec.

olkl ( 27. března 2015 09:21 )

To máš trochu pomotané...už principem...

Zobrazit celou diskusi