Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šokující odhalení Blesku: Advokát Hepnarové se kvůli ní oběsil

Autor: Jan Doležal - 
26. března 2015
05:31

Neunesl, že skončila na šibenici, a ne v ústavu. Pro advokáta Olgy Hepnarové (†23) Otakara Topiče (†51) byla poprava klientky takovou ranou, že si vzal život!

Otakar Topič byl po výroku o trestu smrti zdrcen. Že by jeho klientku poslal soud na šibenici, vůbec nečekal. O verdiktu pak často mluvil a čím dál víc se uzavíral do sebe. „Dva roky po popravě, 20. května 1977, spáchal sebevraždu,“ řekl Blesku Topičův bývalý kolega, advokát Pavel Blanický. Topiče našla mrtvého v bytě jeho sekretářka.

Advokáta na plnou moc vybrala pro Hepnarovou její matka. Otakar Topič vedl obhajobu své klientky od počátku tak, že nešlo o bestiální vraždu, ale zoufalý čin nemocného člověka. „On nebyl jen právník, ale i soudní znalec z oboru psychologie. Tvrdil, že Hepnarová je paranoidní schizofrenička a patří na psychiatrii, ne do vězení,“ tvrdí Blanický.

Odborníci, kteří se k psychickému stavu Hepnarové vyjadřovali, byli však jiného názoru. Dva ze tří znaleckých posudků hovořily o tom, že je plně odpovědná za své činy. „Otakar Topič na všechny strany podával odvolání, stížnosti. Marně,“ uzavřel bývalý obhájcův kolega. Hepnarová dostala trest smrti.

Zabíjela na zastávce

Olga Hepnarová 10. července 1973 sedla za volant náklaďáku Praga RND a ve 13:45 hodin v Praze 7 vjela na tramvajovou zastávku plnou lidí. Osm jich zabila, 6 zranila těžce a 6 lehce. Byla odsouzena k trestu smrti a 12. března 1975 oběšena.

Video Hepnarové advokát - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

Pavel Blanický navštívil Olgu Hepnarovou v zastoupení jejího obhájce ve vazební věznici v Praze-Ruzyni. „Byla taková normální, ani hezká, ani ošklivá. Řekla mi, že když seděla v tom náklaďáku nad mrtvolami, měla obrovský pocit úlevy a naplnění. Těch lidí jí nebylo líto, byla šťastná, že udělala to, co udělala.“

Případ, jako byla osminásobná vražda Olgy Hepnarové, nemohl za hlubokého socialismu v tehdejším Československu skončit jinak. „Režim musel demonstrovat svoji sílu. Nemohl připustit, aby pachatelka takového činu šla do psychiatrické léčebny, aby nevyvolal pocity slabosti tehdejší justice a pochybnosti, že si režim s někým takovým nedokáže poradit,“ míní advokát Blanický.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Jste pamětníky kauzy Hepnarová, máte nějaké fotografie či další informace, které by se týkaly případu? Znali jste rodinu vražedkyně či její oběti nebo pozůstalé? Pokud ano, pište na tip@blesk.cz či volejte na telefon 724 249 000.

jebulin ( 22. prosince 2016 10:54 )

Na tom již Herman pracuje.

jebulin ( 22. prosince 2016 10:50 )

Žumpouni z Blesku zapoměli dodat, že to je další důkaz zločinnosti komunistického režimu. Doporučuji přejmenovávat nazvy ulic na "Hepnarové".

kdoasi ( 27. března 2015 07:46 )

surfer:

kdoasi ( 27. března 2015 07:45 )

Orlová svůj čin taky plánovala,nebylo to bezprostřední,takže o její nemoci dost pochybuju.Řekla bych stejný případ.

ejvm1712 ( 26. března 2015 15:28 )

Nechcete náhodou Hepnarovou kononizovat a prohlásit za svatou?

Zobrazit celou diskusi