Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Porošenko odvolal gubernátora s vlastní armádou: Začne skutečná občanská válka?

Ukrajinský prezident Porošenko odvolal oligarchu Kolomojského z postu gubernátora
Ukrajinský prezident Porošenko odvolal oligarchu Kolomojského z postu gubernátora  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
25. března 2015
13:22

Ukrajinský prezident Porošenko odvolal vlivného oligarchu Kolomojského z úřadu dněpropetrovského gubernátora. Zbavil tak velení muže, který je proti Rusku, ale zároveň si stihl vytvořit vlastní armádu! Zároveň se prohloubily obavy z dalšího dění na východní Ukrajině.

Podle prezidentské kanceláře Ihor Kolomojskyj odstoupil na vlastní žádost, dekret o rezignaci prezident Porošenko podepsal v jeho přítomnosti. Tímto krokem prý vyvrcholil ostrý spor o kompetence. Kolomojskyj patří k nejbohatším ukrajinským podnikatelům a zároveň nejvlivnějším politikům na východě země. V Donbasu postupem času vytvořil dobrovolnický prapor, který bojuje proti vzbouřencům mimo oficiální armádní struktury. Podle kritiků Kolomojskyj zneužívá svého vlivu k posílení svých podnikatelských pozic.

Porošenko: Nechceme soukromé armády boháčů

Do střetu s Porošenkem se Kolomojskyj dostal v okamžiku, kdy Kyjev provedl reformu státní ropné společnosti UkrTransNafta. Miliardář v ní má menšinový podíl, ale díky svému vlivu prosadil do vedení firmy své stoupence. O vliv ve firmě ho však připravilo rozhodnutí parlamentu o změně fungování státních akciových společností. Kolomojskyj se naštval a do sídla UkrTransNafty vyslal své oddíly, které objekt krátce obsadily.

Porošenko se pak v reakci nechal slyšet, že napříště nedovolí oligarchům, aby si pořizovali „soukromé armády“ operující mimo oficiální vojenské struktury. „V zemi nebude ani jeden gubernátor, který by měl k dispozici soukromou armádu. Tečka,“ prohlásil rezolutně prezident.

Ukrajinský prezident Porošenko odvolal gubernátora Kolomojského Ukrajinský prezident Porošenko odvolal gubernátora Kolomojského | EPA

Přesto nyní panují obavy z dalšího postupu Kolomojského. Přece jen disponuje vlastními jednotkami. Navíc v oblasti, kde je situace nadále značně napjatá – a do střetů se zde dostávají ukrajinská armáda a proruští separatisté podporovaní Ruskem. Kolomojskyj se však po vypuknutí proruského povstání postavil pevně na stranu Kyjeva a podpořil proevropskou orientaci Ukrajiny.

Prezidentský dekret o uvolnění Kolomojského neuvádí žádný důvod rezignace. „Dněpropetrovská oblast musí zůstat pevností na východě, musí ochránit mír a klid pro občany,“ uvedl pouze Porošenko podle prezidentské kanceláře. Že by však Kolomojskyj přešel na ruskou stranu se jeví jako značně nepravděpodobné...

Ruský poslanec: Je to nepřítel ruského státu

Ruští poslanci podle dnešního vydání listu Izvestija požádali generálního prokurátora a šéfa federálních vyšetřovatelů, aby prověřili, zda Kolomojskyj nemá podíl i v ruské ocelářské a těžařské skupině Evraz, jejichž klíčovým vlastníkem se jeví Roman Abramovič, a popřípadě tyto akcie zkonfiskovali a znárodnili. „Kolomojského podnikání musí být vykořeněno z Ruska, protože je to otevřený nepřítel naší země, všeho ruského, přátelství národů. Kolomojskyj je nacionalista, který financuje (nacionalistickou bojůvku) Pravý sektor, označenou v Rusku za teroristickou,“ řekl listu jeden ze zákonodárců Valerij Raškin.

Kolomojskyj byl podle deníku již dříve v Rusku obviněn podle paragrafů o vraždě, používání zakázaných prostředků a metod válčení či únosů. V Rusku mu také už byla zkonfiskována kancelářská budova v Moskvě a rekreační zařízení na anektovaném Krymu. Kolomojskyj vlastnil na počátku předloňského roku dvouprocentní podíl v největším ruském producentovi oceli. O jeho současném podílu v Evrazu však není nic známo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 25. března 2015 19:01 )

Olkl je jen jakýsi americký hovno placený CIA a medituje tu o agentech KGB - typický Amík vytřený dosucha a v hlavě nasrááno

jana999 ( 25. března 2015 18:19 )

no možná by to zachránilo mír, kdyby se tam konečně ti hajzlíci v Kyjevě začali ještě prát mezi sebou

fotrpjotr ( 25. března 2015 15:22 )

To je podobné,jako že nás dvacetři let neokupovali rusové,ale sovětská armáda,kterou sem poslal ukrajinec Brežněv a kterou tvořili ve velké části ukrajinské divize.A teď mluv.

olkl ( 25. března 2015 15:10 )

protože tu máš málo tobě podobných rudých sviní...tak počkej na posily...

olkl ( 25. března 2015 15:08 )

Japos...ty jsi totální koko.t, rudý zmr.d a primitiv, který tu obsírá na všech stránkách...Ty a tobě podobní komanči je potřeba nechat vychcípat!!!!

Zobrazit celou diskusi