Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Muž ji nechal dlouho umírat v bolestech: Nechtěl k ní pustit policisty ani lékaře

Autor: ČTK - 
25. března 2015
12:27

Pětašedesátiletý Jaromír N. obžalovaný z vraždy družky dnes před soudem odmítl, že by chtěl ženu loni v září v pražském bytě usmrtit. Byl prý silně opilý a nic si nepamatuje. Jeho čtyřicetiletá partnerka podle něj také pila alkohol. Soudy muže v minulosti sedmnáctkrát trestaly za krádeže i násilí a má za sebou celkem 19 let ve vězení. Podle obžaloby nechal ženu vykrvácet z přeťaté tepny na předloktí. Za zvlášť trýznivou vraždu mu hrozí až výjimečný trest. Případ dnes začal projednávat Městský soud v Praze. 

Podle státní zástupkyně, která v úvodu jednání přečetla obžalobu, se Jaromír N. 28. září pohádal pozdě večer s družkou v jejich společné domácnosti ve Sládkovičově ulici v Praze 4. Ženu prý napadl v úmyslu ji usmrtit. Oběť údajně udeřil pěstí a několikrát bodl do břicha a zad. Další ranou probodl předloktí a přeťal jí tak vřetenní a loketní tepnu. Ženu prý nechal krvácet a bránil její záchraně – údajně vyhodil z okna mobilní telefon, kterým se pokoušela přivolat pomoc, a později nereagoval na výzvy policistů, aby otevřel dveře od bytu.

Policie nakonec vstupní dveře otevřela násilím, žena ale mezitím zemřela. Celkem podle znalců umírala několik desítek minut a po celou dobu byla při vědomí. Údajně by jí přitom zachránila život i laická první pomoc, například zaškrcení okolí rány. 

Jaromír N. soudu řekl, že se měli s družkou rádi, jejich soužití ale komplikovalo pití alkoholu. Osudný den jel ráno na houby, kde vypil s kamarády zhruba šest desetistupňových piv. Vrátil se domů, kde nechal družce hřiby k očištění, a šel do obchodu na dalších šest piv. Pak pokračoval do restaurace, kde si dal zhruba deset dvanáctek a celkem tři velké panáky vodky a slivovice.

Po návratu domů zhruba ve 22:00 se prý s družkou zřejmě pohádal, podrobnosti si ale nepamatuje. Probral se prý až ve chvíli, když policie rozrazila dveře, klečel údajně nad ženou, které se snažil dávat umělé dýchání. „Nevzpomínám si, jak to začalo. Nějaká hádka tam byla, i jsme se napadli, pak nevím vůbec nic. Asi mi vyhodila počítač a na to konto jsem jí vyhodil z okna mobil,“ uvedl Jaromír N. Tvrdí, že nevěděl o zranění družky, protože všude byla tma. „Nechtěl jsem jí ublížit, nebo usmrtit, měli jsme se celkem rádi, bylo to úplně v afektu,“ dodal. 

Jaromír N. uvedl, že byl zvyklý hodně pít alkohol a jeho družka pila denně zhruba dva až tři litry vína, přičemž užívala prášky předepsané psychiatrem. 

Podle soudu byl Jaromír N. v minulosti sedmnáctkrát soudně trestaný, většinou za krádeže. Ve vězení strávil celkem 19 let. Byl odsouzen také za těžké ublížení na zdraví, když jistou ženu připravil úderem o oko. „Začala na mě řvát, dal jsem jí jednu facku. Nikdo neví, jestli spadla, nebo ho měla nemocné, ale přišla o oko,“ dodal Jaromír N.

Soud postupně vyslýchá soudní znalce a svědky, například policisty, kteří zasahovali při zářijové tragédii. Jednání zřejmě odročí, protože se omluvil soudní znalec z oboru psychiatrie, na jehož výslechu trvá státní zástupkyně.

beda88 ( 25. března 2015 15:49 )

Třetina života v lochu, to je panečku přínos pro společnost. Ten debil Benda s jeho náhubkovým zákonem by potřeboval nakopat do pr...dele. Proč ho zmetka neukážou? Docela by mě zajímalo, kolik zaplatil na daních a pojištění a kolik inkasoval od sociálky. Ten má jen jednou využití. Dárce orgánů, jestli má ještě nějaké vhodné.

marlen52 ( 25. března 2015 14:46 )

tolikrát trestaný by se na svobodě už neměl ukázat

mopr6 ( 25. března 2015 13:42 )

 proč tomu deviantovi zakrýváte oči? Snad bychom měli vidět zrůdu, aby jsme se jí mohli obloukem vyhnout

Zobrazit celou diskusi