Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exministr zadluženého Řecka dostal podmínku: Manipuloval s daňovými seznamy!

Řeckého exministra Jorgose Papakonstantinua odsoudili za manipulaci s daňovými seznamy.
Řeckého exministra Jorgose Papakonstantinua odsoudili za manipulaci s daňovými seznamy.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. března 2015
19:19

Za manipulaci se seznamem majitelů švýcarských kont podezřelých z daňových úniků si dnes bývalý řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu od soudu v Aténách odnesl roční trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky, informovala agentura Reuters.

Papakonstantinu v roce 2010 podle soudu vymazal ze seznamu lidí podezřelých z daňových úniků jména tří svých příbuzných. Teprve poté ho prý předal daňovému úřadu. Bývalý šéf řecké státní kasy obvinění po celou dobu procesu odmítal. Soud ho dnes shledal vinným z falšování úřední listiny, obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby Papakonstantinua ale pro nedostatek důkazů zbavil.

Seznam předala Řecku někdejší francouzská ministryně financí a současná šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Byla na něm údajně jména 2000 Řeků s velkými objemy peněz na kontech švýcarské pobočky britské banky HSBC. Tento seznam vynesl z banky její zaměstnanec a panovalo podezření, že řada majitelů kont se díky službám švýcarských bankéřů vyhýbala placení daní v domovských zemích.

Papakonstantinu byl ministrem financí ve vládě Jorgose Papandrea v letech 2009 až 2011. V roce 2010 s mezinárodními věřiteli dojednával první záchranný program pro Řecko. O tři roky později jej poslanci zbavili imunity a umožnili tak jeho trestní stíhání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi