Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velké srovnání povinného ručení: Za stejné auto až o 11 834 Kč víc!

Až o 120 % vyšší pojistné. U řidičky dokonce o 143 %. A ceny porostou ještě výš. To prozradilo velké srovnání sazeb povinného ručení.
Až o 120 % vyšší pojistné. U řidičky dokonce o 143 %. A ceny porostou ještě výš. To prozradilo velké srovnání sazeb povinného ručení.  (Autor: Foto scom)
Autor: David Šprincl - 
25. března 2015
18:16

Stejný řidič, jiná pojišťovna a máme tady až o 120 % vyšší pojistné. U řidičky dokonce o 143 %. A ceny porostou ještě výš. To prozradilo velké srovnání sazeb povinného ručení.

Ceny povinného ručení se loni poprvé po dlouhých letech vydaly vzhůru a zcela jistě porostou i letos. Impulzem pro zdražení ručení je zrušení příspěvků nepojištěných vlastníků vozidel do garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

Už loni rostlo kvůli vyššímu odškodnění v souvislosti s novým občanským zákoníkem a povinným odvodům pojišťoven. Srovnali jsme ceny povinného ručení pro dva vybrané řidiče, ale také to, jak se jejich ceny vyvíjely v čase.

Jak vybíráme ručení?

Podle průzkumu společnosti Wüstenrot si nevybíráme jen podle ceny. Ta je prvořadá pouze pro 14 % řidičů. Více než polovina řidičů se vždy snaží vybrat nejlepší poměr ceny, kvality, dalších služeb či výhod a také posuzuje, jaký má daná pojišťovna kredit.

Novinky pojišťoven

Allianz v únoru odstartovala nové on-line pojištění pro motoristy s názvem iAuto. V něm si můžete sami vybrat, kolik korun budete za krytí jednotlivých rizik platit. Aplikace nabízí více než tisíc variant vlastního pojištění.

Česká pojišťovna loni představila speciální asistenci k vybraným variantám ručení a garanci nezměněné ceny po dobu tří let.

ČSOB Pojišťovna sází na úrazové pojištění řidiče Rento. V případě těžkého poranění při nehodě získává nárok na doživotní měsíční rentu – až 52 500 Kč měsíčně. Úplnou novinku představuje pojištění právní ochrany.

Axa loni uvedla produkt Auto Go, nabízející tři limity plnění ručení. V nabídce má také připojištění všech skel (nejen čelního), živelné události a střetu či poškození auta zvěří.

ČPP letos slaví dvacet let na trhu. U příležitosti kulatin připravila dárek: pojištění přímé likvidace pod názvem Servis pro na jeden rok zdarma.

HVP nabízí povinné ručení se dvěma limity pojistného plnění, ve kterém jsou zahrnuty základní asistenční služby a úrazové pojištění posádky vozidla. U vyšší varianty pojistného plnění je navíc první škoda bez vlivu na bonus.

Generali zařadila mezi své služby asistenční služby Top Assistance Plus za slušnou cenu 750 Kč. Limit na odtah pro Česko je 20 000 korun, což pokryje i trasu z Ostravy do Aše. Na odtahové služby pro EU až 50 000 Kč, což stačí třeba na odtah z Chorvatska.

Kooperativa přišla před zimou s doplňkovým pojištěním Prosporty. Předmětem ochrany je nejen sportovní výbava a nosiče, ale i vozidlo, které vše veze.

Triglav připravuje pro rok 2015 velké změny produktů pojištění vozidel. Budou se týkat jak havarijního pojištění, tak povinného ručení. Bezproblémoví šoféři na něm ušetří víc než dosud.

Slavia spustila na svém webu službu Interaktivního poradce. Klientům, kteří dosud neměli u Slavie asistenční službu, nabízí základní asistenci zdarma. Kromě nákladů na opravu nebo odtah přináší i slevu na pohonné hmoty.

Uniqa rozšiřuje asistenční servis o službu Právník do auta. Ta poskytuje řidičům právní oporu pro případ sporů nebo konfliktů spojených s provozem auta.

Wüstenrot nově poskytuje úrazové připojištění dětí ve vozidle k povinnému ručení s limity 70/70 zdarma.

Jak změnit pojišťovnu

Vypovědět smlouvu lze z mnoha důvodů a několika způsoby. Vždy je ale důležité, aby výpověď byla písemná. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu, číslo pojistky, datum a podpis. A také do poslední chvíle platit. Kvůli neplacení jen nebudete mít pojištěné auto, ale nárok pojišťovny zůstává.

Kdy můžete vypovědět ručení

  • 1 měsíc od doby, kdy vám oznámí zvýšení pojistného.
  • Do 2 měsíců od uzavření pojistky.
  • Nejpozději 6 týdnů* před vypršením smlouvy (výročí uzavření).
  • 3 měsíce od doručení oznámení o vzniku pojistné události.

* Platí pro většinu pojišťoven, některé umožňují zrušení ihned.

Kolik stojí ručení?

Kolik stojí ručení? Kolik stojí ručení? | Blesk

terezka1985 ( 22. září 2015 15:54 )

Mně osobně se nejvíce osvědčil srovnávač povinného ručení http://www.srovnavacpovinnehoruceni.com/ Vždycky přes něj najdu nejlevnější povinné ručení a každý rok na tom ušetřím dost peněz Papa Terka

milan_123 ( 30. března 2015 18:00 )

Děkuji za přehledné srovnání, já jsem to zkoušel na portálu http://www.expresnipojisteni.cz/porovnani#frame a dá se ušetřit ještě výrazně více!

beda88 ( 25. března 2015 18:48 )

Před několika lety jsme viděli tabulku Nehodové služby o výši pojistek u jednoho a toho samého vozu a to jak v ČR, tak i v SRN. Tam je asi jen 5 pojišťoven a vozidlo, myslím, že to byl VW, pojistili v přepočtu na 4,5-5tis. Kč. To samé vozidlo zadali všem našim pojišťovnám, asi 10-ti, a tam rozpětí tohoto vozidla bylo 5-9,5 tis. Navíc v tom dokumentu bylo napsáno, že v SRN jde až 95% vybraného pojistného na výplaty škod, a u nás je to kolem 50%. Pak se nemůžeme divit, že to takhle u nás vypadá. Nechtěj platit náhradní díly u starších aut, ale že jsi poškozený dopravní nehodou je nezajímá, jako kdybys tu nehodu schválně naplánoval. A to nemluvím ani o zranění. Je to hnus české pojišťovny.

Zobrazit celou diskusi