Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Opavě se evakuují tisíce lidí: Bagrista odhrabal několik bomb z války

23. března 2015
19:14

Policie evakuuje v Opavě-Kateřinkách stovky až tisíce lidí kvůli munici, kterou dnes našli dělníci při výkopových pracích. Nevybuchlá munice pochází zřejmě z druhé světové války. Uvedl to mluvčí opavské radnice Roman Konečný. V Kateřinkách je největší sídliště v Opavě, žije na něm asi 16 000 obyvatel. Evakuace se podle Konečného bude týkat zřejmě několika tisíc z nich a bude trvat nejspíš celou noc. 

„Tady policie, musíte urychleně opustit byt,“ vyzývali muži zákona. Nález letecké pumy před bývalou diskotékou Alhambra způsobil na sídlišti pořádné pozdvižení. „Kolem šestnácté hodiny odpoledne odkryl bagrista při rekonstrukci chodníku v Hálkově ulici nevybuchlou leteckou munici o váze zhruba padesáti kilogramů,“ okomentovala to opavská tisková mluvčí Lada Dobrovolná.

Několik desítek lidí skončilo v evakuačním centru zajištěném městem, většina přespala u příbuzných. Podle zástupců města letecká puma zřejmě pochází z dob bombardování Opavy, ke kterému došlo před sedmdesáti lety.

Na severu Moravy evakuovali kvůli nálezu bomb z druhé světové války stovky lidí například začátkem loňského listopadu, kdy při stavebních pracích v Dolní Lutyni na Karvinsku objevil bagrista krátce po sobě dvě letecké pumy. V obou případech nejspíše sovětskou leteckou munici odvezli policejní pyrotechnici. V polovině listopadu muselo na čas ze svých domovů asi 500 lidí v Chebu, které ohrožoval nevybuchlý dělostřelecký granát. 

Přímo v Opavě evakuovali kvůli nálezu bomby z druhé světové války asi 400 lidí v listopadu 2013. Jednu z největších evakuací ze stejného důvodu nařídila policie v červenci 2011, dotkla se až 3 500 lidí. Tehdy našli stavební dělníci při výkopových pracích mezi obchodním centrem Nisa a obchodním domem Sconto v Liberci leteckou pumu, která by mohla ohrozit lidi až do vzdálenosti jednoho kilometru. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi