Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hašek: Místo proruských agentů vstoupí do cesty americkým dragounům Ťokovi lidé

Autor: simao, ČTK - 
23. března 2015
13:01

Říkají si Jízda dragounů. Konvoj amerických armádních vozidel se dal v Pobaltí do pohybu, přejede i přes Česko. A budí vášně. Nejradikálnější odpůrci slibují, že si lehnou před obrněné vozy, hejtmani si stěžují, že nemají dostatek informací. Michal Hašek Američany varoval, že za uzavírky, na které konvoj narazí, nemohou proruští agenti, ale někdo jiný...

„Věřím, že ministr Stropnický podal americkým vojákům v kolonách podrobné informace o práci podřízených jeho stranického kolegy Ťoka, spočívající v narušení plynulé jízdy po českých dálnicích díky uzavírkám a zúžením organizovaným Ředitelstvím silnici a dálnic, nikoli proruskými agenty,“ napsal na svůj Facebook hejtman Jihomoravského kraje Hašek. A se smajlíkem dodal: „V případné neformální debatě se spojenci večer ve vyškovských restauracích doporučuji propagovat jihomoravská vína a regionální piva a jídla.“

Desítky amerických vojenských vozidel se již daly do pohybu. Vojáci USA vyrazili z Estonska na cestu dlouhou téměř dva tisíce kilometrů. Během 13denního putování projedou i přes Polsko, cílem konvoje je americká základna u bavorského Vilsecku, zhruba 65 kilometrů od českých hranic.

Českem konvoj projede mezi 29. březnem a 1. dubnem. „Protože jsme krajem pohostinných lidí, kteří mají vlastní hlavu i názor, bez ohledu na běžící názorový spor o význam amerického konvoje projíždějícího naším krajem..., vyzývám všechny Jihomoraváky, aby nijak nekomplikovali řadovým americkým vojákům splnění jejich mise, spočívající v demonstrativním přesunu kolony obrněných vozidel skrze ČR,“ dodal Hašek, který si postěžoval na komunikaci ze strany ministerstva obrany a na Facebooku zveřejnil údajně jedinou oficiální informaci – dopis od armádního generála Petra Pavla. 

 Průjezd amerických vojáků se v Česku však stal terčem kritiky zejména levicových hnutí a různých aktivistů. Komunisté a některé iniciativy připravují petiční akce, k demonstracím se svolávají lidé na sociálních sítích. Sdružení Ne základnám, které je známé kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech, už svolalo kvůli přejezdu konvoje na 28. března manifestaci na Václavské náměstí v Praze. Ve stejný den chtějí protestovat před ambasádou USA i komunisté.

Armádní konvoj pojede přes naše největší města Armádní konvoj pojede přes naše největší města | Archiv Blesku

 V úterý 31. března se kolony setkají v Praze-Ruzyni, kde vojáky čeká den volna a příprava vozidel na další přesun. Následující den se celý konvoj opět v rozestupech přesune do Plzně, kde by armáda chtěla společně uctít americké vojáky, kteří padli při osvobozování Československa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cipisek134 ( 24. března 2015 10:16 )

Rozběhni se pořádně a skoč do zdi, vole proamerikánskej. Právě to jsou hnUSA co dělají křivou politiku a ničí lidi co nejsou s nimi. A upozorňuju, že jsem zarytý antikomunista, to jen tak mimochodem.

cid2000 ( 24. března 2015 08:50 )

Ministerstvo zahraničních věcí ČR připomíná chytrou horákyni.Na otázku (Jaké je stanovisko MZV k pochodu oslavujícímu nacistické SS v Rize, zvláště v kontextu s manifestací síly vojsk USA ve prospěch pobaltských republik proti Rusku, které děsivým způsobem poznalo zločiny nacismu?) jsem dostal následující odpověď:Pro MZV ČR je v případě vzpomínkových pochodů a shromáždění veteránů jednotek SS v Lotyšsku rozhodující to, že se lotyšská politická reprezentace od těchto akcí distancuje.Po skončení studené války bylo možno zaznamenat postupné hnědnutí Evropy. Nejprve se začaly bagatelizovat zločiny nacismu a maximalizovat zločiny stalinismu. Potom se jakoby zjistilo, že vlastně ten Stalin byl stejný zločinec jako Hitler. Ba ne, zaznělo za čas, Stalin byl horší. Postupně se začala vynořovat stará nacistická propaganda, že Hitler (některé z) nás vlastně chtěl před Stalinem chránit!(Židé opět prominou. Jindy jsou z jejich osudu mnozí tak ustaraní,ale teď se připomínat jejich osud jaksi nehodí.) A tak se postupně vyviňuje nacismus a připravuje se půda a atmosféra pro legalizaci největšího a nejkrvavějšího lupu ve světových dějinách,z druhé světové války.Ty ukradené prostředky a věci jsou totiž pořád ještě identifikovatelné!Jsme postaveni před zásadní rozhodnutí.Jsme skutečně tak historicky i morálně "vymaštění“, že budeme držet hubu a krok jako poslušní členové EU a NATO,které mají na nacismus dvojí metr?Nebo ho dokonce skrytě akceptují?Notabene, přivážejí poselství z Pobaltí, kde jsou legální každoroční oslavné průvody na počest vraždících jednotek SS!

19jirka74 ( 24. března 2015 08:41 )

Protože komoušům a jiným vadí,že jsme v NATO. Někteří by radši byli pod Rusákama a mohli dělat křivou politiku a ničit lidi co nejsou s nimi! Bohužel bylo a je to tak.

cipisek134 ( 24. března 2015 07:44 )

Tak to je super Win10 místo androidu, asi budu uvažovat o koupi toho telefonu.

cipisek134 ( 24. března 2015 07:42 )

Doufám, že to myslíš ironicky. Jestli ne tak by jsi se měl léčit. Nejvíc životů za naší svobodu položili právě Rusové a co se týče roku 1968 tak za to ti běžní vojáci nemůžou, ti jen museli uposlechnout rozkaz, kdyby ho neuposlechli tak by to pro ně znamenalo Gulag. Nebožka babička mi vyprávěla, že 90% z nich ani nevědělo kde jsou.

Zobrazit celou diskusi