Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin je nešťastný, Ukrajina ho stojí příliš peněz, tvrdí šéf CIA

Vladimir Putin je dle šéfa CIA nešťastný kvůli východní Ukrajině
Vladimir Putin je dle šéfa CIA nešťastný kvůli východní Ukrajině  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
23. března 2015
08:34

Ruský prezident Vladimir Putin má stále méně důvodů k radosti v souvislosti se situací na Ukrajině, která jej kvůli sankcím a dalším nákladům stojí více a více peněz. To si myslí šéf americké CIA John Brennan.

„Nemyslím, že má z té situace radost. Podle mě jsou vidět známky toho, že je tato situace (pro Putina) stále nepříjemnější,“ prohlásil šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan v rozhovoru s televizí FOX News.

Kritici americké zpravodajské službě vyčítají, že neodhadla správně Putinovy záměry na Ukrajině a že současný vývoj nebyla schopna předpovědět. Brennan však tuto výtku v rozhovoru odmítl a prohlásil, že USA mohou pokračovat v tlaku na Rusko, aby „Ukrajinci a jejich vláda měli zajištěnu mírovou a bezpečnou budoucnost“.

Putin podle něj v ukrajinské otázce upřednostnil vlastní zájmy před zájmy Rusů. Navzdory mezinárodním snahám o mírové řešení konfliktu na východě země stále probíhají boje mezi ukrajinskou armádou a Moskvou podporované separatisty.

Brennan neposkytuje rozhovory příliš často. Tentokrát však promluvil o klíčových bezpečnostních otázkách ve světě. Třeba o tom, že Spojené státy nepoleví v tlaku na Írán bez ohledu na výsledek probíhajících rozhovorů směřujících k dohodě o jaderném programu.

Šéf CIA se v době probíhajících jednání světových velmocí s Teheránem, které v minulých dnech podle západních představitelů zaznamenaly značný pokrok, vyjádřil také k otázce bezpečnostního rizika ze strany íránského režimu. Ten bez ohledu na potenciální omezení jaderného programu podle šéfa CIA stále patří k zemím podporujícím terorismus. Írán navíc podle něj komplikuje i situaci v dalších zemích regionu. Velitel elitních íránských jednotek Kásem Sulejmání, který nyní pomáhá šíitským silám v Iráku bojovat proti radikálům z Islámského státu, si podle Brennana počíná „velmi agresivně a aktivně“ a přispívá k „další destabilizaci situace“.

tgbg ( 23. března 2015 18:16 )

Autista Putler rádoby světovládce, má největší starosti se svým mongolským vzezřením.

nosradamus ( 23. března 2015 17:38 )

Dlho si tu nebol,dali ti v blázinci opušťák?

marais ( 23. března 2015 16:34 )

tak se koukni na ty svoje výroky ... ty tu meleš ty západní kafry furt do kola..

marais ( 23. března 2015 16:31 )

nemel mememumu..je tam demokratická oligarchie pod dohledem usa a EU.

salto ( 23. března 2015 14:39 )

Připomíná "andreslawickeho"

Zobrazit celou diskusi