Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tonoucí Řecko: Peníze dojdou 8. dubna! Premiér letí za Angelou Merkel

Autor: ČTK, simao - 
23. března 2015
07:59

Řecko se topí v dluzích a bez evropské pomoci nemá kde brát. I ten poslední zbytek peněz mu dojde 8. dubna, tvrdí Němci. Pak se země propadne do platební neschopnosti. Právě za německou kancléřkou Angelou Merkel jede vůbec poprvé a na velmi důležitou schůzku řecký premiér Tsipras.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes přijíždí na první oficiální návštěvu Berlína, kde bude s německou kancléřkou Angelou Merkel jednat především o hospodářských problémech své země.

Vztahy obou zemí se od lednového nástupu Tsiprasovy vlády výrazně zhoršily. Berlín Atény obviňuje z toho, že ustupují od úsporných opatření, jimiž mezinárodní věřitelé podmínili pomoc zadlužené zemi.

Merkel se s Tsiprasem setkala už minulý týden na okraj summitu Evropské unie v Bruselu. Po několikahodinovém jednání s řeckým premiérem a se zástupci evropských institucí německá kancléřka oznámila, že Atény v krátké době předloží seznam konkrétních reformních záměrů.

Eurozóna koncem února souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Ta peníze potřebuje k tomu, aby odvrátila platební neschopnost země. Evropská komise podle listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung předpokládá, že Atény nyní mají dostatek hotovosti pouze do 8. dubna.

Řecko tak značně tlačí čas. „Chci vás ujistit, že nemáme vůbec žádný problém, platit naše závazky,“ tvrdí Tsipras. Jenže stále více to vypadá, že spíš klame tělem. A věří, že se mu podaří dohodnout prodloužení evropské pomoci.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Výměnou za úvěrovou podporu ale muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

tgbg ( 23. března 2015 18:12 )

Jak příznačné. Socialistům a komunistům dochází peníze. Kde udělali komunističtí soudruzi chybu, že pokaždé zkrachovali.

keep.smiling ( 23. března 2015 17:56 )

Každý měsíc jdou do společné kasy EU od nás, ČR, miliony. Jsou to peníze daňových poplatníků i peníze od důchodců, kteří také do společné kasy přispívají a to nemalou částkou, víme přeci, jak velké jsou daně za nákup potravin a jiného zboží. Takže naši důchodci, kteří mají mnohem méně peněz nežli ti řečtí, tak jim budou vlastně na živobytí ještě přispívat.

gabreta ( 23. března 2015 17:12 )

Řecko je prd. To až přijdou platby na Ukrajinu a její obnovu, tak to bude teprve pro Helmuty bezedná díra na prachy !!!

gogo ( 23. března 2015 15:32 )

Ano, bohužel, je to slepenec.. Již na našich "europoslancích" je to vidět.. A co teprve ti ostatní.

gogo ( 23. března 2015 15:31 )

Máš vhodný nick...

Zobrazit celou diskusi