Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nacistický poklad v Česku: Bedny v lomu pohřbili Rusové!

Autor: František Prachař - 
27. března 2015
20:59

Koncem první poloviny května 1945 jely přes obec Zdechovice na Poděbradsku dlouhé kolony ustupujících Němců. Ti utíkali před Rudou armádou a odhazovali vše, co jim překáželo. Ne všechno – něco i pečlivě ukrývali.

Pár kilometrů za Zdechovicemi, směrem na Bernardov, je vlevo od silnice malá vodní plocha. Kdysi tam byl lom, kde se těžila vzácná červená žula, ale spodní voda ho zatopila. Právě tam při svém ústupu naházeli němečtí vojáci železné bedny.

Několik desítek metrů od lomu je z okraje lesa pozorovala pětice partyzánů. Ve spise č. 28514 tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, druhého oddělení jeho XIV. správy, se o tom říká: „Orgány StB Hradec Králové byly po vytěžení bývalého důstojníka ČSLA, pplk. Josefa H., získány poznatky k zatopenému lomu v lokalitě obce Zdechovice. Ustupující německá divize tam naházela několik železných beden, dálnopis a psací stroje. Podle názoru Josefa H. se mohlo jednat o písemný materiál německého štábu, neboť v ustupující koloně bylo kromě tanků a transportérů mnoho osobních vozidel s důstojníky.“

Informace pochází z 18. června 1984, a když ji Státní bezpečnost prověřovala, narazila v archivech na něco podobného. Prakticky stejně informoval ministerstvo vnitra již v roce 1964 jistý Stanislav Z., pracovník generálního ředitelství ČKD Praha.

Oba muži byli mezi pěti partyzány, kteří vše viděli na vlastní oči.

Státní bezpečnost v Hradci Králové proto zahájila akci ÚKRYT, jejímž cílem bylo prověřit, co a zda vůbec něco zatopený lom skrývá.

Příprava akce

Na tehdejší dobu to byla akce pečlivě promyšlená i připravená. Policie prověřila desítky, možná že i stovky lidí, kteří mohli přicházet v úvahu jako svědci německého ústupu, a hledala rovněž i bývalé partyzány. Naživu už byl ale pouze zmíněný podplukovník armády, kterého policie k hledání přibrala.

Do přípravy a zabezpečení akce byli dokonce začleněni odborníci tehdejšího ÚZU (Útvar zvláštního určení), včetně potápěčů a pyrotechniků. Na břehu lomu bylo vytvořeno i dokonalé technické zázemí se skříňovým vozem Praga V3S s kompresorem na plnění potápěčských bomb a sanitka s lékařem.

Průzkum okolí

V dobovém policejním protokolu se píše: „Ohledáním přímo na místě bylo zjištěno, že vodní plocha lomu, kde se již asi čtyřicet let netěží, je veliká cca 30x30 metrů. Hloubka má být údajně 6–8 metrů, kolem lomu vede panelová cesta k asi sto metrů vzdálenému objektu sovětské armády, který tam je dislokován.“

Podplukovník H. našel bez problémů místo, odkud v květnu 1945 spolu s ostatními partyzány Němce pozoroval. Policisté odhadli vzdálenost na zhruba sedmdesát metrů. V ten den bylo – i podle dochovaných meteorologických záznamů – jasno a bezmračná obloha a pozorování pětice lidí nemohlo být ničím ovlivněno.

Prohledání lomu organizačně zajišťovala správa StB z Hradce Králové, která – jak stojí v záznamech – na místě mezi zdejšími obyvateli ověřila, že z lomu nikdo nic dosud nevylovil.

Do akce

26. července 1984 se pod hladinu vody v zatopeném lomu ponořila trojice potápěčů z Útvaru zvláštního určení. „V největší hloubce bylo naměřeno kolem tří metrů, dno bylo bahnité a na něm několik pneumatik velkých rozměrů,“ píše se 30. července 1984 v závěrečném záznamu o provedení akce.

Celkem osm policistů přerušilo po necelých dvou hodinách pátrání, protože jejich přítomnost u lomu zjistili sovětští vojáci, rozmístění asi sto metrů od něho, a přišli se podívat, co se děje.

„Po konzultaci s velitelem autoparku sovětské jednotky bylo zjištěno, že lom je užíván jako cvičný brod a k mytí motorizované techniky. Lom byl proto upraven tak, že celá pravá strana od silnice byla buldozery zahrnuta tak, aby technika mohla projíždět,“ říká policejní záznam.

To, že na dně lomu byly „…zjištěny olejovité a slizovité černé nánosy, pocházející od mytí vojenské techniky“, je už jen detail, ukazující na chování sovětských vojáků.

Kapitán Zdeněk H., který akci vyhodnocoval, došel k závěru, že po faktickém zasypání lomu není šance na vyzvednutí »čehosi« po Němcích, ledaže by na to byly věnovány mimořádné finanční prostředky. K tomu se nikdo neodhodlal, takže akce skončila.

Ani dnes ne

Dnešní starosta Zdechovic Rudolf Chutic (65, nez.) o akci StB neví nic. „To už je tak dávno,“ řekl a vysvětlil, že v okolí obce jsou lomy celkem tři, jeden stále funguje, druhý je zatopený a třetí zavezl asi před čtyřiceti lety podnik Paramo sludgeovou pryskyřicí. „Zbavili se tak odpadu, ale družstvo tam – protože povrch té pryskyřice ztvrdne a vnitřek zůstane tekutý – přišlo o traktor, který tam zajel.“

Ani o partyzánech a ustupujících Němcích neví starosta nic. „Po sedmdesáti letech pamětníka nenajdete,“ krčí rameny.

Stejně jako kronikářka obce Marie Kožená (78). Kroniku má ve vzorném pořádku, ale pomoci nedokáže. „Určitě by věděl můj předchůdce pan Říha, ale ten už zemřel.“

A tak se nad záhadou německých beden v lomu prozatím zavřela voda. Možná někdy v budoucnu se najde někdo, komu nedá spát a bude se snažit ji rozluštit.

VÝZVA: MÁTE INFORMACE O NACISTICKÝCH ÚKRYTECH? OZVĚTE SE NÁM NA HORKOU LINKU BLESKU 724 249 000 NEBO MAILOVOU ADRESU TIP@BLESK.CZ

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Eduard Solnař ( 4. února 2023 08:48 )

Jenom blázen může věřit že ho při nálezu stát neokrade. Vroce 1950 komunisti zrušili zákon o nálezném pokladu 1 tetina stát, druhá nálezce a třetí majitel pozemku .Proč stále platí komunistické zákony?Názor: obnovte tento zákon a hledači nebudou tajit nálezy a bude je to motivovat.

japos22 ( 28. března 2015 07:30 )

Je smutné, že tě ten zážitek poznamenal na celý život

rockyshowman ( 28. března 2015 05:04 )

V roce 1968 jsem jako vojín základní služby zažil okupaci těchto našich osvoboditelů a nikdo mě již nikdy v životě nepřesvědčí abych tento národ miloval, jak se nás snaží bolševici přesvědčovat.!!! To by jste se divili co to jsou za tvorové. Brzy naše generace vymře a zase se najde a budou mladé mpřesvědčovat o nutné lásce, že jsme Slovani a podobné prasárny, které může vymyslet pouze bolůševická garnitura. V této zemi po tzv. revoluci ještě nebyly vláda, která by to s našim lidem myslela upřímně.

Zobrazit celou diskusi