Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší záhady Hitlerova zlata: Kolik pokladů se skrývá v Česku?

Vůdce a jeho celé vedení si za války nasyslilo neuvěřitelné bohatství.
Vůdce a jeho celé vedení si za války nasyslilo neuvěřitelné bohatství.  (Autor: Koláž Blesku)
Autor: red - 
21. března 2015
17:16

Blesk přináší další díl série Nacistické zlato v Česku, ve kterém jsme se vydali po stopách pokladu, který u nás údajně uschovala koncem II. světové války ustupující německá armáda. Ta totiž vynikala loupeživostí. Jaké jsou největší záhady tzv. nacistického zlata?

Tajemství jezera

Britští archeologové objevili v roce 2011 ve spolkovém archivu v Koblenzi neznámé dokumenty. Stojí v nich, že na dně braniborského jezera Stolpsee ukryli Němci v květnu 1945 jakési bedny. Podle očitého svědka Eckarda Litze je doprostřed jezera dopravily na loďkách asi tři desítky „pohublých mužů ve vězeňských mundúrech, které pak na břehu esesácká eskorta zastřelila“.

Podle archivu v Koblenzi mělo jít o ruské a francouzské válečné zajatce, kteří pod vodou ukryli asi osmnáct beden zlata a platiny.

Jantarová komnata

Pruský král Fridrich Vilém ji v roce 1716 daroval ruskému caru Petrovi I. a dostal za ni rotu granátníků. Komnatu tvořily bohatě zlatě zdobené a umělecky ryté pláty jantaru. Německá armáda ji uloupila z Kateřinského paláce poblíž tehdejšího Leningradu. Spolu s tím, jak Němci ustupovali před Rudou armádou, měnila své místo i Jantarová komnata. Naposledy byla viděna v zámku v Kaliningradě v bednách.

Podzemní továrna

Pod kopcem Bídnice nedaleko Litoměřic jsou dodnes nepřístupné podzemní prostory. Vybudovali je vězňové z Terezína a dalších koncentračních táborů. Podzemní továrnu, která tam vznikla, nazvali Němci B5-Richard a vyráběly se v ní strojní součástky, zejména pro tanky a letadla. Počátkem května 1945 Němci továrnu zničili výbušninami, ale ještě předtím tam ukryli desítky beden s neznámým obsahem.

Prameny Vltavy

V roce 2002 podnikl dosud neznámý útvar Armády ČR rozsáhlý průzkum (oficiálně hydrogeologický) poblíž pramenů Vltavy. Za války tam byl lágr pro sovětské válečné zajatce, kteří podle některých informací měli pracovat na tajném vojenském výzkumu nacistického Německa. V papírně nedalekého Františkova, přeměněné na zbrojovku, totiž Němci vyráběli součástky pro první proudovou stíhačku světa Me 262.

Ďáblova popelnice

Tak přezdívají alpskému jezeru Toplitzsee. V únoru 1946 tam lidé našli dvě mrtvoly – inženýry Mayera a Pichlera, kteří za války pracovali na tajné testovací stanici německého námořnictva u jezera. Jedno z těl bylo rozpárané a s otevřeným žaludkem. Policie tehdy usoudila, že muže zabil kdosi, kdo hledal v těle jednoho z nich to, co předtím asi spolkl. Není vyloučeno, že šlo o mapu toho, co Němci do jezera uložili.

Štěchovice Hradištko

Obec Hradištko u Štěchovic byla za války v zóně, odkud Němci vystěhovali české obyvatelstvo a kde zřídili výcvikový prostor pro jednotky SS. Měl se tam nacházet rozsáhlý podzemní objekt, přísně střežený, kam Němci před svým ústupem před Rusy ukryli stovky beden s neznámým obsahem. Mají tam být zlaté předměty a mince z rezerv bank států, které Německo okupovalo, ale také archivy a technická dokumentace.

Zmizelé poklady

V solném dole Altaussee v rakouském Štýrsku našli spojenečtí vojáci tisíce mistrovských děl Rembrandta, Rubense, Michelangela a mnoha dalších. Podle historiků to byl zázrak, protože důl je obřím bludištěm chodeb, dlouhých 67 kilometrů, v osmnácti patrech pod zemí. Byly tam rovněž objeveny detailní seznamy všech ukrytých skvostů, protože Němci prosluli svým puntičkářstvím. Při kontrole seznamů se přišlo na to, že více než sto tisíc děl zmizelo. Možná ale jen nebyla dodnes nalezena.

Druhý díl seriálu o nacistických pokladech v Česku naleznete v tištěném Nedělním Blesku, který vychází 22. března!

VÝZVA: MÁTE INFORMACE O NACISTICKÝCH ÚKRYTECH? OZVĚTE SE NÁM NA HORKOU LINKU BLESKU 724 249 000 NEBO MAILOVOU ADRESU TIP@BLESK.CZ

Eduard Solnař ( 4. června 2023 08:15 )

V každém případě takového nálezu,bych mlčel proč?Proto že stát je zloděj v roce 1950 komunisti zrušili zákon o pokladech ,ajejich platí do dnes.90% Státa 10% nálezce bez detektoru.Stát ví kuloví ale chce všechno.Potomci těch co to uložili ví kde to je.Skrátka Česko je trezor 3 Říše.

gogo ( 22. března 2015 16:47 )

Dobrý večer pane djabo...

dzery ( 22. března 2015 07:57 )

A ty umíš kulový tak proto jenom plkáš.

djaba ( 21. března 2015 20:48 )

Dobrý večer ,pane Gogo .

gogo ( 21. března 2015 18:27 )

Co myslíš milé dítě, dokážeš se někdy naučit česky, nebo máš na mozku zhoubný neoperovatelný nádor ?

Zobrazit celou diskusi