Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva čeští horolezci se zřítili v Tatrách! Jeden po pádu zemřel, druhý je v kritickém stavu

Autor: ČTK - 
21. března 2015
10:35

Jeden český horolezec zemřel a další utrpěl vážná zranění po pádu při výstupu na horu Lomnický štít ve Vysokých Tatrách. Informovala o tom slovenská horská služba.

Záchranáře dnes časně ráno kontaktovali polští horolezci, kteří našli těla dvou Čechů ve Skalnaté dolině. Na místo byli vrtulníkem dopraveni lékař a horští záchranáři. „Žel jeden z dvojice (horolezců) utrpěl při pádu zranění neslučitelná se životem a druhý horolezec byl po poskytnutí neodkladné lékařské péče ve vážném zdravotním stavu letecky transportován do nemocnice,“ uvedli záchranáři.

Příčiny neštěstí nejsou podle horské služby známé. Oba čeští horolezci lezli na jihovýchodní stěně Lomnického štítu, který je oblíbeným cílem turistů také kvůli tomu, že hora je přístupná lanovkou ze Skalnatého plesa.

Tento měsíc jde o druhý smrtelný úraz českých horolezců ve Vysokých Tatrách. Před dvěma týdny pád v nejvyšším slovenském pohoří nepřežil dvaapadesátiletý Čech. Češi patří ve Vysokých Tatrách k nejpočetnější skupině návštěvníků.

moiaza ( 11. července 2015 11:52 )

 Nepište kraviny pod mým jménem. To jste tak ubozí? Zvláště vy, co o horách nevíte vůbec nic.V Tatrách znám každý kámen. Na Lomničáku jsem byl 5x. Nikoliv lanovkou. Vlastním horolezecký průkaz, se kterým jsem poršel a prolézl nejednu horu u nás, na Slovensku i v Alpách. Něco omalinko o horách vím. Trávil jsem v nich kus života. Proto vaše poznámky jsou mi k smíchu. To ubožák, který píše o rozpínacím symbolickém cintoríně, o horách slyšel možná z vyprávění.

moiaza ( 21. března 2015 16:52 )

Horolezci, horolezkyně, horolezčata, nelezte na skálu, co je příliš špičatá. Hlavně brzděte! Symbolický cintorín není rozpínací.

ccir ( 21. března 2015 12:44 )

Nešťastie číha na cestách, železnici, vo vzduchu, na vode t.j. všade ...

ccir ( 21. března 2015 12:42 )

S nešťastím sa stretávajú aj profíci! Nie je jasné zo správ či sa jednalo o amatérov alebo profesionálov.

zauber ( 21. března 2015 12:15 )

Riziko a smrt patří tak nějak k horolezectví. Není to žádná tragédie, když si tuto cestu někdo sám zvolí. Když jsem byl mlád, tak jsem se pokoušel vylézt na kdejakou ženskou. Hory mě nikdy nezajímaly. Ale i tak jsem se občas neubránil drobným zdravotním problémům a úrazům.

Zobrazit celou diskusi