Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál s ebolou: Světová zdravotnická organizace otálela dva měsíce s vyhlášením poplachu!

Autor: ČTK - 
20. března 2015
08:26

Světová zdravotnická organizace (WHO) prý dva měsíce otálela s vyhlášením mezinárodního poplachu kvůli epidemii eboly v západní Africe, a to zjevně i z politických a ekonomických důvodů. Vyplývá to z interních e-mailů a dokumentů, které má k dispozici agentura AP.

WHO připouští, že jednala pomalu, ale přičítá svou nepohotovou reakci částečně překvapivé povaze dosud nejhorší epidemie krvácivé horečky, která si zřejmě vyžádala více než 10.000 mrtvých. Drtivá většina těchto obětí byla zaznamenána ve třech západoafrických státech, Sieře Leone, Libérii a Guineji.

WHO si rovněž stěžovala, že neměla dostatečné informace v reálném čase. AP ale na základě získaných dokumentů tvrdí, že zdravotnická organizace od počátku dobře věděla, o jak neobvyklou epidemii jde. Představitelé WHO prý byli o svízelné situaci včas informováni a dostávali naléhavé žádosti o pomoc.

Dokumenty rovněž ukazují, že vysocí úředníci WHO si v soukromí pohrávali s myšlenkou vyhlásit mezinárodní stav nouze už počátkem loňského června, ale nakonec se tak stalo až 8. srpna.

Vrchní ředitelé však údajně odrazovali od dřívějšího podniknutí takového kroku a zdůvodňovali to tím, že by mohl být považován za „nepřátelský akt“ a ohrožovat jednotlivé ekonomiky.

Také politici zjevně vyvíjeli na WHO tlak, aby stav nouze nevyhlašovala. Z elektronické korespondence a dalších dokumentů vyplývá, že WHO se obávala vyprovokování konfliktu se zeměmi zasaženými ebolou a toho, že by mezinárodní poplach mohl negativně zasáhnout i do poutě muslimů do Mekky.

Video Zvracení, průjem, horečka: Tak začíná EBOLA! Máme se bát? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi