Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České cestovky reagují na teror v Tunisku: Nabídnou výměnu zájezdu!

Autor: simao, ČTK - 
20. března 2015
05:20

Tunisko je ráj českých turistů, vždyť tuzemské cestovky sem ročně vypraví 115 tisíc rekreantů! Teroristický útok však mnohé odrazuje a cestovní kanceláře budou muset chtě nechtě přizpůsobit nabídku. Ty nejvýznamnější agentury reagují vesměs stejně – lidem, kteří již zakoupili first moment zájezd do Tuniska, bezplatně nabízejí změnu destinace, případně zrušení zájezdu.

Některé české cestovní kanceláře nabídnou klientům, kteří si koupili dovolenou v Tunisku, bezplatnou výměnu destinace. Vyplývá to z ankety mezi prodejci zájezdů. Při teroristickém útoku v centru Tunisu zabili teroristé 23 lidí. Mezi oběťmi jsou Poláci, Italové, Němci a Španělé. A také Japonci. Žádní čeští turisté, kteří by do země jeli s tuzemskou cestovní kanceláří, nyní v Tunisku nejsou, uvedli zástupci cestovních kanceláří. V zemi ale mohou být individuální turisté.

„České cestovní kanceláře v tomto týdnu vypsané poznávací zájezdy (do Tuniska) nemají,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Sezona pobytových zájezdů ještě nezačala, první charterové lety z ČR do Tuniska jsou plánovány na konec dubna.

Cestovní kancelář Alexandria nabídne klientům, kteří si zájezd do Tuniska již koupili, bezplatnou změnu destinace nebo stornování zájezdu bez storno poplatků. Stejně se rozhodla i CK Fischer. „Okamžitě jsme rozhodli, že klientům, kteří již mají zakoupenou dovolenou a nebudou chtít kvůli dnešnímu útoku odletět, umožníme bezplatnou změnu destinace,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Cestovní kancelář Exim tours se nyní rozhoduje, jak bude dále postupovat. „V tuto dobu žádné své klienty v Tunisku nemáme ani v nejbližších týdnech zájezdy do Tuniska neplánujeme realizovat. Sezona zájezdů do Tuniska nám začíná ve druhé polovině května,“ sdělila Pavlína Pešová z Firo-tour.

Do Tuniska v roce 2013 vycestovalo 115 000 českých turistů, šlo o 11. nejpopulárnější destinaci. Tunisko stále patří mezi jednu z nejlevnějších leteckých destinací pro letní dovolenou.

S ohledem na bezpečnostní situaci české cestovní kanceláře situaci monitorují i ve spolupráci s tuniskými zahraničními partnery, řekla ČTK tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Podle ní by se nyní mělo k situaci vyjádřit ministerstvo zahraničí. „V celém Tunisku byla situace za poslední dva roky klidná, v letoviscích nyní panuje klid,“ uvedla Petříčková.

Podle Papeže je potřeba počkat, až se ukáže, vůči komu byl teroristický čin prvotně namířen. „Může se stát, že byl namířený ne proti turistům, ale proti vládě Tuniska. V takovém případě by české cestovní kanceláře vstoupily v jednání s ministerstvem zahraničí, s českou ambasádou v Tunisku, abychom dokázali zjistit, jak moc je ta situace opakovatelná a zda se může rozšířit i mimo hlavní město,“ uvedl Papež.

Spekuluje se, že teroristé chtěli zastrašit poslance – parlament v době masakru projednával protiteroristický zákon! „Obrovská panika v parlamentu! Zrovna jsme projednávali antiteroristický zákon,“ napsala na Twitter poslankyně Saida Ounissi bezprostředně po útocích. Jiné spekulace naznačují, že krvavé útoky byly pomstou za smrt nejhledanějšího tuniského teroristy Ahmeda Roussiho (†46), který byl minulou sobotu zabit v Libyi. Roussi se podílel na atentátech na tuniské politiky a měl být jedním z předáků IS (Islámský stát).

plzenska ( 20. března 2015 06:29 )

Jen blázen v současnosti cestuje do muslimských zemí. Všude dobře doma nejlépe , ale když Čecháček dostane slevu , tak jako pako stejně pojede

plzenska ( 20. března 2015 06:23 )

last shots

plzenska ( 20. března 2015 06:23 )

místo last minute nyní v nabídce CK las shots

Zobrazit celou diskusi