Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islamisté ničí historické památky: Zachraňují je čeští archeologové

Autor: lm, ljš, ČTK - 
20. března 2015
05:15

Nezastaví se před ničím! Bojovníci Islámského státu ničí v arabských zemích nejen lidské životy, ale také prastaré památky nevyčíslitelné hodnoty. Trojice českých archeologů se proti nim ale rozhodla bojovat.

Archeologové Karel Nováček a Lenka Starková ze Západočeské univerzity v Plzni a pražský arabista Miroslav Melčák se zaměřují na irácké město Mosul, které islamisté zcela ovládli a ničí jednu jeho památku za druhou.

Přímo na místě sice zasáhnout nemohou, v rámci svého projektu ale sestavují interaktivní počítačovou mapu, která destrukci města dokumentuje. Trojice odborníků shromažďuje všechna dostupná data, která by v budoucnu mohla pomoct při obnově historického města.

Zkáze podle projektu neuniklo 34 sakrálních staveb, 29 islámských mešit, škol a hrobek a pět křesťanských kostelů a klášterů. Kromě toho byly zničeny také dvě civilní budovy, palác a nemocnice z doby osmanské říše. Pouze šest zničených budov pocházelo z 20 století. Mosul tak ztratil značnou část své historické paměti. Celkem čeští vědci zaregistrovali 45 zničených objektů, z toho 36 nenávratně. „Jsou úplně srovnané se zemí a rekonstruovat je nebude možné,“ řekl Lidovým novinám Melčák.

Vědci pracují s archivními satelitními snímky, domnívají se proto, že konečný výčet navždy ztracených památek může být ještě vyšší.

Radikálové IS zveřejnili záběry dokumentující ničení mosulské knihovny a muzea i památek ve starověkém Nimrúdu a Hatře. Posledním barbarským činem džihádistů je zničení kláštera Mar Behnam v severním Iráku, který pamatoval ještě dobu asyrské říše (4. století). Klášter každý rok navštěvovaly tisíce křesťanů i muslimů.

Islamisté ho minulý rok v červenci obsadili, odstranili z něho všechny kříže a hrozili mnichům, že je popraví. Následně je vyhnali, aniž by jim dovolili vzít si cokoliv s sebou. Tento týden vyhodili komplex do povětří a videem se pochlubili na sociálních sítích.

Islámský stát vyhlásil v části Iráku a Sýrie chalífát. Na území, které ovládá, se nacházejí jedny z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě. Radikální hnutí odmítá vše, co není v souladu s jeho interpretací sunnitského islámu, jako kacířství. Jeho členové ničí prastaré památky, nicméně podle úřadů je i prodávají, aby získali peníze. Zvěrstva IS na starověkých pokladech odsoudila Organizace spojených národů jako válečný zločin a útok proti společnému dědictví celého lidstva.

Irák požádal mezinárodní leteckou koalici, která pomáhá bojovat proti islámským radikálům, aby ochránila archeologická naleziště. Irák Američany požádal o satelitní snímky Chorsábádu a Hatry, aby odborníci mohli vyhodnotit rozsah škod. Jen v severoirácké provincii Ninive mají radikálové z IS pod kontrolou 1700 archeologických nalezišť.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi